Hieronder vind je de nieuw verschenen bundels van de laatste maanden. Ze worden elke derde zaterdag van de maand tussen twaalf en twee besproken in het Poeziecentrum. U bent van harte welkom om daarbij aanwezig te zijn.

 

Verzamelde gedichten

Verzamelde gedichten

Joost Zwagerman

Uitgeverij: De Arbeiderspers

 

4,5 jaar na zijn dood verschijnen de Verzamelde gedichten van Joost Zwagerman in één band. Hierin zijn de 6 bundels die Joost publiceerde bijeengebracht. Ellen Deckwitz tekent voor de inleiding die een mooie necrologie vormt van Joost en zijn dichterschap. Ze schrijft o.a. dit: “Wanneer ik met anderen over Joost spreek, […] merk ik dat velen zijn werk op een specifieke manier lezen en duiden. Ze interpreteren de verzen vanuit de wetenschap van Joosts zelfgekozen dood.” Dat geldt niet alleen voor zijn werk, natuurlijk. De levenswandel van Joost, zijn werklust en zijn werken, zijn handel en wandel wordt vanuit dat perspectief belicht. Toch, het maakt zijn poëzie er niet minder om. Joost haalt in zijn werk alle grote thema’s naar binnen en maakt die tot onderdeel van zijn eigen universum. Dat geeft zijn poëzie extra dimensies en zorgt ervoor dat je voorlopig niet uitgelezen raakt in zijn werk, dat nu dus in een prachtige uitgave weer voor iedereen beschikbaar is. Nu is het wachten op een tweede deel met de ongepubliceerde en niet-gebundelde gedichten, zoals de bijdragen die Joost onder het pseudoniem J. Wagnermaz aan literaire tijdschriften afstond.

Echo echo

Echo echo

Kreek Daey Ouwens

Uitgeverij: Vleugels

 

Echo echo is een fikse bundeling gedichten, gedachten en poëtische overwegingen. Het is het handwerk van de dichter, als een aantekenblok vol invallen, aanzetten en afgemaakte eenheden. Het vormt met elkaar een soort dagboek van het dichterswerk. Aantrekkelijk voor wie zich, zoals ik dat doe, afvraagt hoe een gedicht nu eigenlijk tot stand komt. Wat komt er bij kijken, of waarvan is het ontstaan afhankelijk. En ondertussen ontstaat een beeld van de dichter als persoon met persoonlijke herinneringen, afwegingen en voorvallen. Tien stappen naar bewustwording van woorden in taal, van dichter tot mens.

Kreek Daey Ouwens
Levenslust
Recensies

Levenslust

Joke van Leeuwen

Uitgeverij: Em. Querido

 

Joke van Leeuwen
Naar de maan

Naar de maan

Menno van der Beek

Uitgeverij: Triona Pers

 

Een reis naar de randen van je ziel in tien kwatrijnen, dat is ook Naar de maan van Menno van der Beek. De bundel telt af van 10 naar 1, naar het moment van lanceren, van het loslaten van het aardse en het opgaan in tijdloos universum. Wat is de essentie van je reis, van je bestaan? Tussen de regels van de kwatrijnen en tussen de tien tellen die de bundel bijeenhoudt beweegt zich een wereld die zich in het hoofd van de lezer afspeelt. De bundel is een spiegel voor wie nadenkt over het leven. Zijn de ogen die de woorden vangen niet de spiegel van de ziel? Ik zou alvast starten met aftellen…

Gedichten

Gedichten

Paul Bezembinder

Uitgeverij: Pittige Pixels

 

De liefhebber van klassieke rijmvormen en thema’s kan naar hartenlust zijn hart ophalen in deze tweede bundel van Paul Bezembinder. De bundel is opgedeeld in 7 zo op het oog willekeurige delen.

De meeste gedichten vallen in de categorie light verse, in de traditie van Piet Paaltjens; al blijven sommige steken bijeen woordgrap die gebaseerd is op een spreekwoord, zegswijze of spreuk.

 

Uit een album

 

Als een dametje dat op een drafje

achter Froufrou aan het bos in rent,

en plots op een beschaduwd paadje

op een grafje stuit dat zij niet kent...

 

zo kom jij hier bij een tekst terecht

van een dichter die al niet meer leeft

sinds hij, een knaap nog, hier om jou

zijn mooiste poëzie begraven heeft.

De droom van eb inkt diervoer
Recensies

De droom van eb inkt diervoer

Erik Bindervoet

Uitgeverij: De Harmonie

 

Erik Bindervoet
Beelden uit Giethoorn
Recensies

Beelden uit Giethoorn

Kees Blokland

Uitgeverij: Cees Duine uitgever

 

generaties
Recensies

generaties

Gilles Boeuf

Uitgeverij: nY

 

Alleen in de nacht

Alleen in de nacht

Annemarie Bolsius

Uitgeverij: Liverse

 

Dit is een herziene 2de druk van een oorspronkelijk in 2007 uitgegeven bundel. De flaptekst stelt het volgende: “gedichten (behoeven) geen louter literaire meerwaarde te hebben. Ze moeten mensen in hun hart aanspreken. Niet moeilijk te interpreteren zijn; in alledaagse woorden.” En dat is exact wat Annemarie Bolsius in deze bundel tentoonspreidt, troost en uitzicht op betere tijden. “-als kanker niet wil wijken-“ is de ondertitel van de bundel, dat geeft de context weer waarin deze gedichten zijn ontstaan en waar de hoop schuilgaat.

Ik heb een fiets gekocht
Recensies

Ik heb een fiets gekocht

Gershwin Bonivacia

Uitgeverij: Das Mag Uitgevers

 

Een steen in de beek verveelt zich niet
Recensies

Een steen in de beek verveelt zich niet

Tom van Deel

Uitgeverij: Em. Querido’s Uitgeverij bv

 

ondoorgrond
Recensies

ondoorgrond

Jozef Deleu

Uitgeverij: Poëziecentrum Gent

 

Akoestiek

Akoestiek

Arjan Duinker

Uitgeverij: Querido

 

Wie Arjen Duinker zegt, kan rekenen op een gewillig publiek. Wat heeft hij nu weer uit de grote papieren hoed getoverd, uit welke mouw bewandelt hij nu weer een bijzondere weg …

 

Akoestiek is een spel voor twee stemmen, een woordspel vol verrassingen en associaties. Het is niet de eerste keer, zo’n woordspel. In 2003 publiceerde hij al De zon en de wereld, een tweestemmenspel. Pak ‘m beet 70 bladzijden vrije kuur woorddansen, dat is deze bundel. Mijn raad: neem een avond vrij, ruim je kamer op, ga lekker bij de haard zitten of niet, pak de bundel en begin te lezen. Je stopt pas op bladzijde 79 en snelt daarna naar de kermis vanwege die lichtgevende ezel.

Een groot feest.

Vlekken in Vrije Dagen
Recensies

Vlekken in Vrije Dagen

Wilma Gosejacob

Uitgeverij: Eigen beheer

 

Recensies

Nederland in stukken

Maarten van de Graaff

Uitgeverij: Pluim

 

Rebelse sonnetten

Rebelse sonnetten

Diverse dichters

Uitgeverij: Wereldbibliotheek/Nieuw Amsterdam

 

28 dichters uit het fonds van beide uitgevers hebben de uitnodiging geaccepteerd om een “rebels” sonnet te schrijven in het kader van de Boekenweek. Een initiatief dat wellicht het begin is van een serie “vormgedichten” ter gelegenheid van de komende Boekenweken. Het rebelse karakter komt in de meeste sonnetten terug door een vrije toepassing van de “regels voor het sonnet”. Sommigen rekken zinnen uit als elastiek en vullen daardoor de gehele bladzijden, anderen beperken zich juis. Het verst gaat Kreek Daey Ouwens in haar sonnet Grootmoeder, dat bestaat uit 21 woorden, gegroepeerd in 4-4-3-3. Een wat mij betreft geslaagd experiment, dat een mooi inkijkje biedt in de dichterlijke keukens van beide uitgeefhuizen. Volgend jaar kwatrijnen of rondelen?

Huis huid
Recensies

Huis huid

Theo Monkhorst

Uitgeverij: In de Knipscheer

 

Weer en wind

Weer en wind

Diverse dichters

Uitgeverij: Thoht

 

100 gedichten en 100 gezichten. In Singer Laren werd tussen september 2019 en januari 2020 de tentoonstelling Weer en wind gehouden, schilderijen van Hollandse meesters uit de 17de tot en met de 21ste eeuw. De drie samenstellers (Boudewijn Bakker, Helmi Goudswaard en Nicolaas Matsier) naar “weergedichten” in de vaderlandse poëzie en combineerden beeld en taal tot deze bloemlezing. Het resultaat is 100 gedichten en 100 “weer”-schilderijen die prachtig gedrukt en gebundeld zijn in deze catalogus.

Van elk gedicht was er in de tentoonstelling ook een verklankte versie beluisterbaar.

Diverse dichters
Haiku en senryu
Recensies

Haiku en senryu

Diverse dichters

Uitgeverij: Demer

 

Vergeet de gekte

Vergeet de gekte

Diverse dichters

Uitgeverij: De Dichtclub

 

Dan de liefde maar

Dan de liefde maar

Diverse dichters

Uitgeverij: De Dichtclub

 

De Dichtclub is een groep dichters in en rond de stad Groningen die op de eerste woensdag van de maand publiekelijk bijeenkomt om voor te lezen. De groep bestaat sinds 2003 uit ongeveer 12 dichters in wisselende samenstelling. Tot de ongeveer 45 dichters die lid zijn of waren van de Dichtclub behoren o.a. Rik Andreae, Tsead Bruinja, Ellen Deckwitz, Jan Willem van Dijk, Karel ten Haaf, Joost Oomen, Pauline Sparreboom, Rense Sinkgraven en Lilian Zielstra. Ter gelegenheid van Gedichtendag geeft het collectief een gedichtenbundel uit met werk van de dichters die in het achterliggende jaar de club bevolkten.

De dichters worden met een biografie en een foto ingeleid. De uitgaven bieden een staalkaart van talent dat in Groningen elk jaar weer de poëzie bedrijft.

Let wel op: niet elke dichter is lid van de Dichtclub, er lopen ook (genoeg) losse dichters door de stad.

Wu Wei eet een ei
Recensies

Wu Wei eet een ei

Lucas Hirsch

Uitgeverij: De Arbeiderspers

 

Syllaben van verdwijn
Recensies

Syllaben van verdwijn

Erick Kila

Uitgeverij: Liverse

 

Nooit eens lekker nergens
Recensies

Nooit eens lekker nergens

Anton Korteweg

Uitgeverij: Meulenhoff

 

Anton Korteweg
Hee daar mijn twee voeten

Hee daar mijn twee voeten

Joke van Leeuwen

Uitgeverij: Querido

 

In 2018 vierde Joke van Leeuwen haar 40-jarig schrijverschap. In 1978 verscheen haar eerste kinderboek, dat zij zelf illustreerde (De Appelmoesstraat is anders). Daarna verschenen jaarlijks nieuwe titels, soms diverse per jaar. Haar totale oeuvre omvat meer dan 70 titels, kinderboeken, verhalen, romans, beeldverhalen, gedichten. Vanaf 1990, dus inmiddels ook al -meer dan- 30 jaar, publiceert zij romans, verhalen en gedichten voor volwassenen. Laatste lezers (1994) was haar eerste “volwassenenbundel”. De twee titels die hierboven staan, verschenen beide in 2019. Levenslust, een lang gedicht in 4 delen en Hee daar mijn twee voeten, versjes voor kinderen. Levenslust begint met tekeningen die overgaan in een lint met een knoop erin en een briefje dat erboven zweeft. Op het briefje de eerste zinnen van het gedicht in handschrift. Het is de start van een opsomming van dingen, beelden, geuren, entiteiten die zich aandienen en langzaamaan hun biotoop vinden in de bladzijden die volgen. Er worden herinneringen afgewisseld met observaties, wereldgebeurtenissen, overwegingen, zoals deze “je past met / je schoen in een oeroude voetafdruk / ziet wit karton waarop niets nog mislukt is / omdat niemand iets al begon”.

Hee daar mijn twee voeten is opnieuw een bundel met verrassende gedichten vol humor, taal- en woordspelletjes en situaties die voor kinderen (maar ook voor ouderen!) herkenbaar aantrekkelijk zijn. Een heerlijk boek om kinderen liefde voor taal (en dus voor gedichten) bij te brengen.

Maanbrief aan het getij

Maanbrief aan het getij

Inge Nicol

Uitgeverij: In de Knipscheer

 

Niets is zo belemmerend om een gedicht te genieten als de wetenschap, dat persoonlijke omstandigheden van de dichter ten grondslag liggen aan de tekst. Alsof het tuintje netjes afgebakend is met een hekwerk. Ik houd inderdaad meer van de rauwe natuur, de mogelijkheid om zelf te zien zonder de gestuurde waarneming. Tegelijkertijd wordt mijn aandacht gezogen naar een nawoord, een verantwoording of een bronverwijzing. Zo ook bij deze bundel. Had ik dat maar niet gedaan. De nadruk die Inge Nicole legt bij de inbreuken op haar persoonlijke leven, zweven daarna onvermijdelijk boven elk gedicht “zou ze dit bedoelen”, speelt dat herin een rol, heeft zij daarom deze woorden gekozen. Eigen schuld, dikke bult, moet je dan zeggen. En dat is zo. Want eigenlijk valt er veel te genieten in deze bundel. De dichter weet waar zij het over heeft en beschikt over een goed arsenaal woorden en beelden.

10 illustraties heeft zij in de bundel opgenomen van de 22 die haar als uitdaging werden toegestuurd door beeldend kunstenaar Pieter Bijwaard. De gedichten die daarbij geschreven zijn, ontstijgen alle de anekdotiek van het beeld. En dat is prettig, want er is geen sprake van illustratie. In die zin helpen ze mij om ook de “persoonlijker” gedichten los te lezen van het nawoord. En dan valt er nog meer te genieten in deze bundel.

Zing en speel mee met Drs. P

Zing en speel mee met Drs. P

Drs. P.

Uitgeverij: Nijgh & Van Ditmar

 

“Drs. P liet een indrukwekkend en omvangrijk oeuvre na. Hij wordt geroemd om zijn originele geest, droge humor en verbeeldingskracht, en zijn werk is verrassend, vol fantasie en bizarre wendingen. Zijn ollekebollekes staan in ieders geheugen gegrift, en ook zijn muziek behoort tot de culturele canon. De hoogste tijd dus voor een bundeling van zijn beste liedjes.” Zo begint de tekst op de achterflap van dit omvangrijke album met liedteksten en bladmuziek. Paul Prenen, die jarenlang de pianist was van Heins Polzer, stelde samen met Ivo de Wijs, dit boek samen en hij verzorgde ook de bladmuziek. De 50 liederen die zijn opgenomen in dit boek worden ingeleid door Ivo de Wijs. Tekst en muziek zijn beschikbaar, dus zingt en speelt u maar. Zonneklaar.

Deze prachtige uitgave verschijnt onder auspiciën van “Het heen-en-weerschap”, de Stichting Auteursrechten H.H. Polzer/Drs. P, en is een lust voor het oog (en het oor).

In een getekende morgen

In een getekende morgen

Willem M. Roggeman

Uitgeverij: Liverse

 

te hooi en te gras
Recensies

te hooi en te gras

Willem M. Roggeman

Uitgeverij: Kleinood & Grootzeer

 

De toekomst is nu

Die dichters

Uitgeverij: De Arbeiderspers

 

Vanaf 2011 geeft het collectief Die-dichters een bundel uit ter gelegenheid van de Poëzieweek. Dit keer dus voor de tiende keer. De toekomst is NU wordt door 10 dichters verwoord in gedichten van nogal uiteenlopende kwaliteit en afgesloten met “een gesamtkunstwerk van dichters in enschede”, het scheppingsverhaal na de zevende dag en een proloog. In de achtste tot en met de veertiende dag wordt een kleine geëngageerde evaluatie gepresenteerd van “een week schepping”, elke gedicht begint en eindigt volgens een vast sjabloon: “een week geleden” en “Het werd avond en het werd morgen. De …e dag”.

Deze gedichtendagbundel is een goed initiatief, een prima podium voor de die-dichters waarop zij hun inspiratie kunnen delen met de lezer.

Kus of ik zoen
Recensies

Kus of ik zoen

Diverse dichters

Uitgeverij: Rainbow bv

 

Dichter no. 13
Recensies

Dichter no. 13

Diverse dichters

Uitgeverij: Stichting Plint/Alzheimer Nederland

 

Grenstekens
Recensies

Grenstekens

Scott Rollins

Uitgeverij: In de Knipscheer

 

Wit-zwart

Wit-zwart

Dick Ronner

Uitgeverij: Triona Pers

 

Dick Ronner is de drijvende kracht van drukkerij-uitgeverij Triona Pers; vanaf 1991 drukt hij de mooiste boekjes en bundels van een inmiddels grote schare dichters. Af en toe (ik meen intussen voor de 5de keer) prikt hij een bundel van zichzelf in de serie. Wit-zwart bevat 10 haiku, een vorm die kennelijk zijn liefde heeft, want hij heeft veel haiku-bundels in zijn fonds opgenomen. Een bundeltje als tussendoor, om te (blijven) genieten van haiku.

Ladders naar lucht

Ladders naar lucht

Maria Ros

Uitgeverij: Liverse

 

Bestaat schoonheid schoonheid nog? Kan iets mooi zijn van lelijkheid? De foto die de voorkant van deze bundel siert, toont uitgelopen aardappelen. Dat is een mooi antwoord op beide vragen. Voor velen verliezen de aardappels op deze manier hun functie, de uitlopers zijn niet eetbaar en de vrucht wordt zacht en zompig. Het is een treffende illustratie van de onderwerpen in de gedichten in dezebundel, de buitenkant is niet mooi meer als er van binnen alles is misgegaan. Kinderen die hun ouders verwensen, nestvuil dat zich ophoopt, “te weinig warmte tegen kou”, jammerende sleutels, cirkelende gieren. De wereld die Maria Ros beschrijft is niet een aantrekkelijke, maar wel het beeld van een werkelijkheid die zich voordoet. Daarnaast stelt zij de natuurkracht die een symbolische, neutraliserende rol speelt; maar de uitkomst is toch vooral een naargeestige wereld.

Twee zusjes in de regen
Recensies

Twee zusjes in de regen

Hannie Rouweler

Uitgeverij: Demer

 

De overmaat van ontbreken

De overmaat van ontbreken

Margreet Schouwenaar

Uitgeverij: In de Knipscheer

 

Margreet Schouwenaar is altijd al een productief dichter geweest, maar het lijkt erop dat zij vanaf 2010 met nog meer energie aan het publiceren is geslagen. Deze bundel is de achtste die zij in dit decennium het licht laat zien; daar zitten dan wel twee bloemlezingen uit haar oeuvre tussen, maar toch. Opvallend genoeg valt deze periode samen met haar Stadsdichterschap van Alkmaar, van 2009 tot 2018. Haar onderwerpen zijn divers, haar insteek is vooral romantisch en weemoedig, nostalgisch, maar zij schuwt het engagement evenmin. Zo ontstaat er een caleidoscoop aan beelden, van “Het wonder van de boterham”, “Waar schepen vergaan ontstond jouw naam” en “Pas als ik je verlaat trekt je water mijn huid strak” tot “Ik laat sporen na, maar weet niet waar ik sta.”

Ook uit deze verzameling wordt duidelijk dat Margreet Schouwenaar haar omgeving benut om gedichten te schrijven, zij heeft maar weinig aanleiding nodig om het te vereeuwigen in een gedicht.

Opvouwbaar bos
Recensies

Opvouwbaar bos

Helma Snelooper

Uitgeverij: Eigen beheer

 

Hemelingen
Recensies

Hemelingen

Koen Stassijns

Uitgeverij: Atlas Contact

 

Band

Band

Jan Willem Steffelaar

Uitgeverij: Vliedorp

 

Het portret in de bundel toont een wat oudere man, dichter van deze bundel en -voor zover ik dat kan nagaan- debutant. In 26 gedichten komen levensvragen aan de orde die nader worden ingevuld. Het zijn gedichten van een zoeker in woorden. De dichter zoekt bevestiging voor zijn handelen, vraagt zich af of dat goed genoeg was, voldoende om voor te leven, voldoende om ellende, eenzaamheid en verlies te verwerken. Herkenbare emoties in beheerste zinnen geschreven.

liefde de vluchtige holte
Recensies

liefde de vluchtige holte

Elly Stolwijk

Uitgeverij: In de Knipscheer

 

Storm in mijn hoofd
Recensies

Storm in mijn hoofd

Fanny Vandels

Uitgeverij: Boekscout

 

de langste adem (een leven met Joost Zwagerman)

Ariëlle Veerman

Uitgeverij: Prometheus

 

In dit boek (Autobiografische roman staat op de voorkant) reconstrueert Ariëlle de 8 dagen tussen de dood van haar ex, Joost Zwagerman, en diens begrafenis. De dagen worden afgewisseld met herinneringen aan hun ontmoeting en momenten uit de jaren samen. De epiloog dateert van een half jaar na de begrafenis. Het dagboek geeft de ontreddering na Joosts dood weer die heerst bij het “gezin Zwagerman”, de drie kinderen van Joost en Ariëlle, en geeft een goed beeld van het mediacircus dat is ontstaan. De tussenhoofdstukken bieden een inkijkje in de relatie tussen Joost en Ariëlle en alle obstakels die zich voordoen en die ontstaan in de loop der jaren. Gecombineerd met de Verzamelde gedichten is de langste adem een goede aanvulling op een beter, breder zicht op de dichter en de mens Joost Zwagerman.

aan het licht
Recensies

aan het licht

Meity Völke

Uitgeverij: De Arbeiderspers

 

Gezondheid!
Recensies

Gezondheid!

Levi Weemoedt

Uitgeverij: Nijgh & Van Ditmar

 

Inloggen / registreren

Ik ben al gebruiker

Voer uw e-mail adres en uw wachtwoord in om u op de website te identificeren.

 

Wachtwoord vergeten?

 

Schakel JavaScript in om gebruik te maken van onze inlogfunctie

Voer uw e-mailadres in en klik op herstellen. Als u met het ingevoerde adres inderdaad al een account heeft bij ons zult u per e-mail een nieuw wachtwoord ontvangen.

Ik wens gebruiker te worden

Registreren Sluit popup