Tegen het vergeten: Cees van der Pluijm

In de reeks Tegen het vergeten: Cees van der Pluijm (1954-2014)

 

Het programma Tegen het vergeten van het Poëziecentrum Nederland besteedt aandacht aan overleden dichters die het door hun werk verdienen om gelezen te blijven en om gelezen te worden door de jongere generaties.


Op 10 januari 2019 staat Cees van der Pluijm centraal. Van 19.00- 20.30 uur wordt er voorgedragen uit zijn werk en worden zijn dichterschap en vele andere activiteiten herdacht. Aan tafel enkele speciaal genode gasten die onder leiding van Wim van Til over deze markante figuur en zijn werk zullen spreken. In het Poëziecentrum Nederland is een vitrine ingericht over en met zijn werk.

 

Velen in Nijmegen en van elders volgden destijds als opmaat voor de eeuwwisseling zijn inspirerende cyclus over het Europese Boek. Aan de hand van zijn keuze voor ‘de’ boeken van de vorige eeuw ontving de erudiete en vriendelijke gastheer een jaar lang gerenommeerde gasten.

 

Hij is veel te vroeg gestorven, deze schrijver van poëzie, columns en theaterteksten die soms ernstig en soms speels waren. Van der Pluijm recenseerde boeken voor NBD Biblion. Hij was van 1994-2013 columnist voor de Gaykrant. Hij trad tevens op bij conferenties als presentator of met een act. Hij heeft teksten bezorgd van Robert Long, Jules de Corte en Drs. P. Hij publiceerde ook onder de pseudoniemen Peter Coret, Paul Lemmens, Steven Stalknecht en Liesbeth Porringa. Hij was ook docent en schreef een leergang Schrijven van gedichten en verhalen in opdracht van Teleac/NOT-televisie.

 

Poëzieuitgaven:
Het lustprieel, Baarn (De Prom) 1984 (als Peter Coret, met Robert Alquin, deels light verse)
O, dat je doodgaat, Amsterdam (Amor Vincit) 1986 (Peter Coret)
Vanitas, Amsterdam (De Woelrat) 1988 (Peter Coret)
Goffert, Amsterdam (Dirty Trix) 1988 (Peter Coret)
Van liefde en een niet te lessen dorst. Gedichten 1998 - 1973, Nijmegen (Vita) 1998
Voorlopige bestemming, Utrecht/Leeuwarden (Uitgeverij De Contrabas) 2010

 

Van der Pluijm studeerde van 1975 tot 1988 Nederlandse taal- en letterkunde en Algemene Literatuurwetenschap aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en Zuid-Afrikaanse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 1994 was hij parttime verbonden aan de Faculteit Theater van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. (Wikipedia)

 

 

Tegen het vergeten: Cees van der Pluijm vindt plaats op 10 januari a.s. tussen 19.00 en 20.30 uur in het Poëziecentrum Nederland, Mariënburg 29 (achter in de Bibliotheek de Mariënburg). Entree: € 5,00. Het entreebewijs geeft korting op een bundel uit de Verkoopkast van het PcN.

Ontmoet de Dichter...Radna Fabias

Met haar debuutbundel Habitus verraste zij de poëziewereld.

Terecht dat daarvoor de C. Buddingh’prijs werd toegekend.

En wie weet welke prijzen er nog meer aan worden gehangen.

 

Radna Fabias is geboren en getogen op Curaçao, maar studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. In de poëziewereld is zij geen echte onbekende: in 2016 won ze de Poëzieprijs van de stad Oostende. De bundel Habitus werd door de Nederlandse kritiek lovend ontvangen.

 

Kom en maak kennis met deze bijzondere dichter!

 

De toegang is € 10,00 of € 7,50 voor Vrienden van het PcN, bibliotheekpashouders en studenten. Het toegangsbewijs is tevens een kortingsbon die je kunt gebruiken bij de aanschaf van dichtbundels in de Poëziewinkel of bij de Poëziekraam van het PcN op de Mariënburgmarkt.

meer informatie

Open GedichtenN Podium


De singer-songwriter Jesse Dorrestijn zal gedichten vertolken van Méland Langeveld.

 

Monica Boschman zal voorlezen uit haar nieuwe bundel 'Zeerslag'.

Ook zullen de dichters Theo Koot, Walter van Geffen, Bianca Hazenberg en Hans Daalmeijer optreden.


Henk Boogaard zal de aanwezigen met cabaret verblijden.

 

Het thema van de Zomerwerkplaats, voorafgaande aan het Open Podium van twaalf tot half twee, is 'hartenkreet'.

 

meer informatie

Lunchpauze poëzie

Bespreken van de boeken van de laatste maand. 

Ontmoet de dichter...Frouke Arns

De Nijmeegse Frouke Arns (1964) studeerde Engelse Taal- en Letterkunde in Nijmegen. Ze is tekstschrijver, literair vertaler én, daar gaat het nu om, dichter.

Ze is 8 december de gast in de reeks Ontmoet De Dichter…van het Poëziecentrum.

 

Let op niet zoals we gewoon zijn om 14.00 u, maar om 12.00 u. 

[Wie wil kan dan nog naar Velp bij Grave voor de presentatie van Zeerslag (Monica Boschman).]

 

Wim van Til is fan vanaf het eerste uur en zal Frouke Arns interviewen. Natuurlijk zal ze voordragen!


‘Hoeveel taal is er nodig/om te zeggen dat er iets gevonden is, dat de dagen/smaller worden, dat je balancerend naar een overkant/misschien je evenwicht verliest?’

meer informatie

Biografie van Fritsi ten Harmsen van der Beek

'Hemelse mevrouw Frederike' doet het Poëziecentrum Nijmegen aan

 

Begin november werd de biografie over Frederike Harmsen van Beek (“Fritzi”) gepresenteerd. Sindsdien toert de biograaf, Maaike Meijer, door het land om de biografie onder de aandacht te brengen. Op zaterdag 1 december aanstaande is zij te gast in het Poëziecentrum Nederland. Zij wordt daar geïnterviewd door Wim van Til tussen 14.00 en 16.00 uur.

Frederike Harmsen van Beek (1927-2009) was beeldend kunstenaar, dichter en schrijver. Zij heeft een klein maar invloedrijk oeuvre achter haar naam staan. Meer bekendheid heeft zij gekregen door haar verblijf op het buiten Jagtlust dat uitgroeide tot een ontmoetingsplek voor talloze kunstenaars, onder wie Remco Campert, Ed van der Elsken, Frank Lodeizen, Cees Nooteboom, Gerard Reve en Theo Sontrop.

Maaike Meijer biedt met haar beschrijving een integere en samenhangende kijk op de beslissingen die Harmsen van Beek (niet) nam in de loop van haar leven. De biografie is een van begin tot eind boeiend leesavontuur, de ontmoeting met de biograaf is een lust voor het oor. De biografie is ter plekke te koop, Maaike Meijer signeert.

meer informatie

Workshop Frouke Arns lezen

Zoals elke maand biedt het Poëziecentrum een week vóór de zaterdag met Ontmoet De Dichter

alvast een workshop aan voor diegenen die extra voorbereid willen komen luisteren naar de komende gast: Frouke Arns.

 

Op 1 december van 11.00 tot 12.30 uur zal Wim van Til stilstaan bij de poëzie van deze oud stadsdichter van Nijmegen. Ze was de zesde stadsdichter en leverde destijds prachtige gedichten af. In ‘Eigen terrein’ werden 22 van die parels gebundeld. Ze debuteerde in 2013 met ‘Mensen die je misschien kent’. Recent verscheen ‘De Camembertmethode. Samen met u zal uit haar poëzie gelezen worden. Uiteraard zal erover gesproken worden.

 

Het Poëziecentrum is gevestigd achter in de bibliotheek Mariënburg. Kosten 5 euro, entreebewijs geeft korting op poëzie uit de Te koop kast.

meer informatie

Ontmoet de Dichter...Simon Mulder

Simon Mulder (1986) woont in Amsterdam, studeerde vergelijkend-historische taalwetenschap te Leiden en wijsbegeerte en klassieke talen te Amsterdam. Momenteel doceert hij Grieks, Latijn en filosofie op de middelbare school en promoveert hij in de historische taalkunde. Hij schrijft gedichten, waarbij hij vaak gebruikmaakt van de vaste vorm (rijm en metrum). In zowel gedichten als voordracht streeft hij naar eenheid van vorm en inhoud. Daarnaast legt hij zich toe op de klassieke voordrachtskunst en draagt hij voor uit eigen werk, maar brengt ook klassiekers uit de literatuurgeschiedenis opnieuw tot leven op het podium. Hij stond tweemaal op het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam. Behalve in Nederland trad hij op in België, Engeland, Frankrijk, Portugal en Rusland.

 

Verder is hij oprichter van Stichting Feest der Poëzie, waarmee hij poëzie- en muziekevenementen op bijzondere plaatsen organiseert, van een driedaags festijn rondom de dichters van 1880 tot avonden met muziek, poëzie en theater rondom dichters van nu, maar ook over Fernando Pessoa, Oscar Wilde, Louis Couperus, de Muiderkring en anderen.

 

Tevens verzorgde hij de uitgave van Avantgaerde, een geheel met de hand gezet, gedrukt en gebonden tijdschrift voor de dichtkunst, en is hij mede-ontwikkelaar en redacteur van Muze Poëzie, een gratis app die de gebruiker elke week een voorgedragen gedicht stuurt en gedichtenroutes door Nederlandse steden aanbiedt. Op theaterfestival De Parade speelde hij in een voorstelling rondom het eerste bewegende panorama sinds meer dan een eeuw. Verder is hij redactielid van literair tijdschrift Armada en van Arabesken, tijdschrift van het Louis Couperus Genootschap.

 

meer informatie

Open GedichteN Podium

Zaterdag 27 oktober is er weer een editie van het Open GedichteN Podium.


De dichters Jolanda Oudijk, Eva Schuit, Jan Maurits Schouten en Nazir Alahmad treden deze middag op. Bertje van Delden leest voor uit haar nieuwe bundel 'Onbestendig' (uitgeverij Anderszins). Leo de Kruis laat Nederlandstalige liedjes horen.

 

WIT

 

Wonderlijk zo’n reis met de trein

ineens weer terug naar toen

er nog sprake was van boemeltje

en blauwe engel en ik in het gebreide

roze aan jouw hand voor het eerst

naar de stad. Lente zal het geweest zijn,

dwars door de graffiti zie ik de krent bloeien.

 

Bertje van Delden

 

Entree is  € 5,00 en elk entreebewijs is tevens een kortingsbon die besteed kan worden in de PcN-poëziewinkel en aan de PcN-poëziekraam op de boekenmarkt.

meer informatie

Ontmoet de dichter...Ester Naomi Perquin

De Dichter des Vaderlands!

meer informatie

Inloggen / registreren

Ik ben al gebruiker

Voer uw e-mail adres en uw wachtwoord in om u op de website te identificeren.

 

Wachtwoord vergeten?

 

Schakel JavaScript in om gebruik te maken van onze inlogfunctie

Voer uw e-mailadres in en klik op herstellen. Als u met het ingevoerde adres inderdaad al een account heeft bij ons zult u per e-mail een nieuw wachtwoord ontvangen.

Ik wens gebruiker te worden

Registreren Sluit popup