Lunchpauze Poëzie *)

Lunchpauze poëzie*) is de gesproken recensierubriek waarin de binnen gekomen bundels, essays en bloemlezingen van de achterliggende maand worden besproken door Wim van Til.

 
meer informatie

Dichters met gedichten in streektalen, dialecten, straattaal en meer!

Wees welkom bij dit programma rondom 'De eerste bloemlezing van de Nederlandse poëzie - 101 gedichten uit het Koninkrijk van 1945 tot nu’ (Querido)

 

- een bloemlezing met streektalen, dialecten, straattaal en meer

 

Met o.a. voordrachten door Ineke Berentschot, Frans Budé, Heidi Koren, Lamia Makaddam, Hans Mellendijk, Wim van Til, Sijmen Tol en Tsead Bruinja

 
meer informatie

Poëziewandeling van december

Op zaterdag 17 december kan er weer met een gids gewandeld worden langs poëzie.

 

U loopt door de binnenstad, komt langs historische plekken waar dichters inspiratie vonden voor een gedicht. Sommige gedichten zijn opgenomen in de Literaire Bakens van de stad, zoals het gedicht ‘Oude huizen aan de Kade’ van Augusta Peaux uit 1926. De andere worden u voorgelezen. Over de plekken hoort u achtergrondinformatie.

 

De wandeling van 19/11 start om 11.00 uur vanuit het Poëziecentrum. 

Graag aanmelden via  [email protected]

 

De volgende wandelingen zijn op 21 januari, 18 februari en 18 maart 2023.  

 

 

Tegen het vergeten: Hanny Michaelis

Hanny Michaelis (1922–2007) werd geboren in Amsterdam. In 1941 deed zij eindexamen op het Vossius Gymnasium, kort daarna moesten zij en haar ouders onderduiken. Ze deden dat op verschillende adressen en zagen elkaar niet meer terug. Haar ouders werden in 1943 opgepakt en via kamp Westerbork weggevoerd naar Sobibor, waar zij vrijwel zeker direct na aankomst werden vermoord. Kort na de bevrijding keerde Michaelis terug naar Amsterdam, waar zij sindsdien is blijven wonen.
Michaelis trouwde in 1948 met de schrijver Gerard Reve. Het echtpaar ging tien jaar later uit elkaar, toen bleek dat Reve niet langer onder zijn homoseksualiteit uit kon. Zij bleven echter goed met elkaar bevriend.
Michaelis werkte jarenlang bij de afdeling kunstzaken van de gemeente Amsterdam en publiceerde daarnaast zes gedichtenbundels. Zij debuteerde in 1949 bij uitgeverij Meulenhoff met Klein voorspel. Deze werd gevolgd door de bundels Water uit de rots (1957), Tegen de wind in (1962), Onvoorzien (1966), De rots van Gibraltar (1969) en Wegdraven naar een nieuw Utopia (1971). In 1989 publiceerde zij met Het onkruid van de twijfel een keuze uit eigen werk. Al haar poëzie werd gebundeld in Verzamelde gedichten (1996). 
In het najaar van 2002 publiceerde zij haar jeugdherinneringen in Verst verleden. In 2005 verscheen een bescheiden keuze uit haar dichtwerk door J.J. Voskuil.
Recent verschenen haar oorlogsdagboeken in twee delen: Lenteloos voorjaar. Oorlogsdagboek 1940-1942 en De wereld waar ik buiten sta. 1943-1945, beide jubelend ontvangen.

 
meer informatie

Open Podium met Kyrke Otto

Tijdens het Open Podium lezen  dichters nieuw werk en/of testen zij  hun voordracht voor publiek.

De presentatie is van Kyrke Otto.

 

Aanmelden voor het Open Podium kan via [email protected]

of tot 5 minuten voor aanvang in het PcN.

 

Ontmoet de dichter... Jacob Groot

Jacob Groot (1947, Venhuizen/West-Friesland) debuteerde onder het pseudoniem Jacob der Meistersänger met de spraakmakende dichtbundel Net Als Vroeger (1970). Hiermee was hij een van de pioniers van de neo-romantiek, die door middel van een ironisch stijlbesef een meerduidige emotionele poëzie wist te ijken.

 

In zijn volgende bundels werd het recept eigenzinniger. Het barokke idioom van Topgeluk (1986) smeedde de gedichten tot strenge richtlijnen voor inzichten die ook formeel dienden te worden gedemonstreerd. In zijn recentere bundels Heerlijkheid Van Luchtmetaal (2005), Lofzang (2008) en Divina Noir (2010) bespeelt de taal uitbundiger registers. Van deze poëzie is de gelijktijdigheid van het zintuiglijke en het cerebrale geprezen, een mix die met name in het megagedicht Nieuwe Zon (2014) monumentaal lijkt te worden. Recent verscheen de allesomvattende poëziebundel Verlies me niet (2018).

 
meer informatie

Open Podium met Friso Woudstra

Tijdens het Open Podium lezen  dichters nieuw werk en/of testen zij  hun voordracht voor publiek.

De presentatie is van Friso Woudstra.

 

Aanmelden voor het Open Podium kan via [email protected], of tot 5 minuten voor aanvang in het PcN.

De eerste  aanmeldingen:

Lisette, LM Sieben zal voordragen met muziek, Reinier van Delden, Rosanne de Boer, Sint van der Kooy en waarschijnlijk Debby.

 

In het PcN: 3 Eindhovense dichters bij Uitgeverij Leeuwenhof


Dit najaar verschijnt bij uitgeverij Leeuwenhof (Oostburg) het werk van drie aansprekende Eindhovense dichters – de bundels Duizelingen van Paul Bezembinder,   Woord & Kunst van André Van Eynthoeve en Onderuit    van Hans F. Marijnissen.


De drie bundels worden op 19 november 2022 vanaf 14.00 uur in het Poëziecentrum Nederland in Nijmegen gepresenteerd.
Dat uitgever Johan Meesters van Leeuwenhof ervoor kiest de drie bundels samen te presenteren, is alleszins begrijpelijk: het werk van de drie uitverkoren dichters wordt gekenmerkt door een zekere existentiële eenzaamheid die in hun poëzie zorgvuldig en met veel taalgevoel wordt verkend.


Paul Bezembinder (1961) studeerde theoretische natuurkunde in Nijmegen. In zijn poëzie zoekt hij in vooral klassieke versvormen en thema's naar de balans tussen serieuze poëzie, pastiche en smartlap. Na
Gedichten (2018) en Parkzicht (2020) is Duizelingen (2022) zijn derde bundel.


André Van Eynthoeve (1948) is een echte Eindhovenaar. Verdwaald tussen ‘Bruine Heer’ en High Tech Campus in de laboratoriumstad Eindhoven, zoekt de dichter naar houvast in dit rappe digitale tijdperk.
Woord & Kunst brengt twaalf gedichten en twaalf artworks in één bundel bijeen.


Hans F. Marijnissen (1949) debuteerde in 1971. Zijn poëzie wordt gekenmerkt door gelaagdheid en beeldspraak, en leent zich door ritmiek en woordklank voor voordracht. De dichter treedt veelvuldig op op podia in Nederland en België. Hans F. Marijnissen is behalve dichter ook voorzitter van de PoëzieClub Eindhoven.
 

 

Poëziewandeling van november

Op zaterdag 19 november kan er weer met een gids gewandeld worden langs poëzie.

 

U loopt door de binnenstad, komt langs historische plekken waar dichters inspiratie vonden voor een gedicht. Sommige gedichten zijn opgenomen in de Literaire Bakens van de stad, zoals het gedicht ‘Oude huizen aan de Kade’ van Augusta Peaux uit 1926. De andere worden u voorgelezen. Over de plekken hoort u achtergrondinformatie.

De wandeling van 19/11 start om 11.00 uur vanuit het Poëziecentrum. 

 

Een wandeling met Jan Verhoeven.

 

De volgende wandelingen zijn op 17 december, 21 januari, 18 februari en  18 maart 2023                  

 

Inloggen / registreren

Ik ben al gebruiker

Voer uw e-mail adres en uw wachtwoord in om u op de website te identificeren.

 

Wachtwoord vergeten?

 

Schakel JavaScript in om gebruik te maken van onze inlogfunctie

Voer uw e-mailadres in en klik op herstellen. Als u met het ingevoerde adres inderdaad al een account heeft bij ons zult u per e-mail een nieuw wachtwoord ontvangen.

Ik wens gebruiker te worden

Registreren Sluit popup