Word vriend in het jubileum-jaar van het PcN.
Na 20 jaar mag dat!

Vriend worden

Dichters in de Tuin

Dichters in de Tuin

 

Verzet naar 15 augustus 2021

 

De Rijksoverheid heeft de gemeente Beuningen verboden voor 30 juni evenementen goed te keuren.  

We hadden vertrouwen in de aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen. Toch werd ons alsnog de voet dwars gezet. Treurig! 

 

Hier zijn en waren alle voorbereidingen voor getroffen:

 

Dichters in de Tuin
 

Een ontmoeting tussen dichters en poëzieliefhebbers, tussen poëzie en beeldende kunst, tussen natuur en kunst. Vier kleine podia, verspreid over de tuin van Kunstsociëteit De Nieuwe Gang in Beuningen. Een terras waar poëzie en muziek vermengen. Poëzie die zich voor je ogen ontvouwt, woorden dicht bij de aarde, luisteren met de voeten op de grond. Welkom bij Dichters in de Tuin 2021.

 

‘De aarde ligt in de armen van de zon’  [Herman Gorter]

 

Dichters in de tuin is een kleinschalig festival met een lage drempel, elk jaar in dezelfde periode van het jaar. Het evenement vindt dit jaar voor de zevende keer plaats. Voor het eerst met een thema: ‘Dichter bij de aarde.’ De organisatie is vanaf deze editie een samenwerking tussen De Nieuwe Gang en Poëziecentrum Nederland. Samen hebben ze de ambitie Dichters in de Tuin de komende jaren te laten uitgroeien tot een verrassend en veelzijdig poëziefestival, met een bovenregionale uitstraling. 

 

Praktisch:   

Dichters in de Tuin is nu op zondag 15 augustus    van 13.00 tot 17.00 bij De Nieuwe Gang, Kloosterstraat 7 in Beuningen. Graag kaarten in de voorverkoop kopen vanwege maximum aantal bezoekers via  https://shop.ikbenaanwezig.nl/tickets/event/dichters-in-de-tuin-15-08-2021

 voor € 7,50  per persoon, plus adminstratiekosten. 

 De overblijvende kaarten kosten aan de poort  € 10,00. 

 

De twaalf Dichters

Gezocht is naar een selectie van dichters die de hedendaagse poëziewereld goed vertegenwoordigen en die via hun werk passen bij het thema Dichter bij de Aarde.

 

Dorien de Wit is dichter en beeldend kunstenaar, houdt zich in haar werk bezig met onbeantwoordbare vragen; vragen die gaan over de grenzen van onze waarneming, ons bewustzijn en ons denken. Dorien de Wit tekent en schrijft, maakt collages, video’s en (audio)wandelingen. Ze had de eerste prijs van de Turing Gedichtenwedstrijd editie 2016. In 2021 publiceerde ze de bundel eindig de dag nooit met een vraag bij Uitgeverij De Arbeiderspers.

 

Dorien Dijkhuis is dichter en publiceerde waren we dieren in 2019 bij Uitgeverij Nieuw Amsterdam, ze interviewt dichters voor Awater, recenseert voor Terras, ze speelt samen met KONEKT tijdens de openingsavond van literatuurfestival Woordnacht in De Doelen in Rotterdam, en is een van de drie dichters die met een gedicht in een wikkel van het project Zeep! zitten. Dorien Dijkhuis is lid van het Utrechts Stadsdichtersgilde.

 

Anne Broeksma (1987) schrijft poëzie en korte verhalen. Voor haar debuutbundel Regen kosmos kamerplant ontving ze het C.C.S. Crone Stipendium. Anne Broeksma staat met haar gedichten en korte verhalen op menig literair podium, van Lowlands tot Crossing Border. Haar nieuwe bundel Vesper verscheen in januari 2021.

 

Willemijn Kranendonk (1994) is schrijver en dichter, voor zowel kinderen als volwassenen. Haar werk verscheen o.a. in Tirade, DW B, Liegend Konijn en op Lilith Magazine, Revisor, De Internet Gids, Hard//Hoofd en De Optimist. Momenteel legt ze de laatste hand aan haar debuutroman De Geliefden die dit jaar nog zal verschijnen bij Uitgeverij Van Oorschot en volgt ze de master Jeugdliteratuur aan de Universiteit van Tilburg. Mei 2022 komt haar eerste kinderboek uit Uitgeverij Billy Bones.

 

Wout Waanders (1989) schrijft poëzie en verhalen. Zijn werk verscheen onder meer in Hollands Maandblad, DW&B en NRC Handelsblad en hij droeg voor op festivals als Zwarte Cross en Lowlands. Daarnaast treedt hij op met BOYBAND, een vijfkoppige literaire boyband. Eind 2020 verscheen bij uitgeverij de Harmonie zijn debuutbundel Parkplan, waarin hij gedichten combineert met pretparktekeningen. Parkplan werd genomineerd voor de Herman de Coninckprijs. Van 2019 tot februari 2021 was Wout Waanders stadsdichter van Nijmegen.

 

Rik Sprenkels is dichter op papier en op het podium en woont in Nijmegen. Rik Sprenkels schrijft gedichten over waterdieren en het naderende einde, maar ook gewoon over mensen die de afwas hebben laten staan. Poëzie is voor hem een voortdurende strijd tegen het cynisme. Verschillende van Rik’s gedichten verschenen in literair tijdschrift Op Ruwe Planken en in de bundel Vrijspraak van uitgeverij Proces Verbaal.

 

Jelmer van Lenteren (Maasdijk, 1987) denkt dat hij nog wel weet hoe het moet: optreden. Het mag dan bijna een jaar geleden zijn dat hij voor het laatst op een podium (Tivoli/Vredenburg) stond, Jelmer van Lenteren heeft wel vaker voor vuren gestaan, zelfs hete. Wat u kunt verwachten van hem is een mix van van alles en niks. Het zal wel grappig zijn en pijn doen in ieder geval.

 

Merel van Slobbe (1992) schrijft proza en poëzie. Ze studeerde filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, waar ze in 2016 campusdichter was. In 2017 won ze de Meander Dichtersprijs, en in 2018 nam ze de tweede prijs van de Turing Gedichtenwedstrijd in ontvangst. Vorig jaar verscheen haar chapbook Aan de rand van een lichaam bij Wintertuin Uitgeverij.


 

 

We zijn weer open!!

We zijn weer open!!

 

Vanaf maandag 31 mei zijn we weer open. Van elf tot vijf. Zes dagen in de week.

De gastvrouwen en heren staan tien dagdelen in de week voor je klaar. 

 
Vanaf 31 mei 2021, 11:00

 

Poëziewandelingen weer van start

Poëziecentrum Nederland weer open en coronaregels voor de Nijmeegse poëziewandeling versoepeld.

 

Ook in het Poëziecentrum Nederland zijn we blij weer meer voor in ons geval de poëzieliefhebbers te kunnen betekenen. We zijn niet alleen weer elke werkdag open (max. 5 mensen naar binnen), maar er wordt ook volop gewandeld langs de gedichten in de Nijmeegse binnenstad.

Tijdens onze populaire poëziewandeling komt u met een van de drie gidsen langs historische plekken waar dichters inspiratie vonden voor een gedicht. Sommige gedichten zijn opgenomen in de Literaire Bakens van de stad, zoals het onlangs onthulde ‘Oude huizen aan de Kade’ van Augusta Peaux uit 1926…. De andere worden u voorgelezen. Over de locaties hoort u achtergrondinformatie.

De gidsen van het Poëziecentrum Nederland, gevestigd achter in de bibliotheek Mariënburg, moeten nog steeds bepaalde coronaregels in acht nemen, maar de regels zijn versoepeld en de wandeling kan aangevraagd worden voor alle dagen van de week, aanvangstijd in overleg.
Er wordt alleen op afspraak gewandeld. We mogen wandelen met maximaal drie deelnemers op anderhalve meter afstand. Mochten mensen uit dezelfde 'bubbel' komen, dan kunnen er drie 'bubbels' (van ieder twee personen) meewandelen, zes mensen in totaal dus. Als er op de aangevraagde tijd meer mensen willen wandelen dan toegestaan, en er zijn meerdere gidsen beschikbaar, dan wordt er vaker gelopen.
Er wordt ook gewandeld als zich maar één persoon heeft aangemeld.
De gids staat buiten, vóór de bibliotheek, op de afgesproken tijd klaar om met u te wandelen.
 

Belangstellenden kunnen bij het Poëziecentrum minimaal 24 uur te voren via 0653856040 of poë[email protected] een wandeling aanvragen.
Een wandeling kost € 10, voor papieren gedichtenbundel én gids.

 

 

 

Tijdens de lockdown

Tijdens de afgekondigde lockdown (15 december 2020-28 april  2021) is het Poëziecentrum Nederland voor bezoekers gesloten en zijn alle geplande activiteiten, zoals de Poëziewandeling,  Ontmoet de dichter... en Lunchpauze poëzie*) geannuleerd.

Vragen kunnen via e-mail worden gesteld: [email protected]

Wij zien u graag weer terug zodra de coronamaatregelen dat toestaan.

 

Voor de komende  weken wensen wij u mooie dichtbundels, die bijvoorbeeld via boekwinkeltjes.nl bij het PcN    te verkrijgen zijn.

 
meer informatie

Ontmoet de Dichter... Harry van de Vijfeijke

Zaterdag 12 december, 14.00 uur.

 

Harry van de Vijfeijke (Waalre 1946) is een Nijmeegse dichter en filosoof, hij werkte jarenlang als docent psychologie. Vanaf 2002 publiceert hij in tijdschriften.

 

Van hem verschenen ‘Als rukwinden de waslijn beproeven’ (Nijmegen 1986, eigen beheer), ‘Niet het flauwste idee gezocht te worden’(Nijmegen 1996, eigen beheer, ‘Het heeft verband’ (Nijmegen 2000, Roelants), ‘Al het andere is wachten’ (Amsterdam 2003, De Beuk), ‘Wie wij zoal waren’ (Oosterbeek 2007, Kontrast), ‘Rugwind’ (Oosterbeek 2012, Kontrast) en ‘de tuimelaar’ (Oosterbeek 2017, Kontrast).

 

Op het raam van voormalig café De Poort van Hees, tegenwoordig Foodbar Pacho, heeft hij een literair baken veroverd:  ‘Poort van Hees, wij hebben in uw drank en in elkaars vertroebeldheid wat nachten rondgedreven’.
 

Ontmoet de dichter … Harry van de Vijfeijke is vanwege corona toegankelijk voor maximaal 12 personen, aanmelden is verplicht. Dat kan via e-mail ([email protected]), via sms en telefoon (06-53856040). Toegang: € 10,00 (€ 7,50 voor Vrienden van het PcN, leden van de bibliotheek en studenten/scholieren).
 

 
meer informatie

De poëziewandeling van december

De poëziewandeling van december is geannuleerd

 

Zaterdag 19 december, 11.00 uur:

 

Er kan  weer  met een gids gewandeld worden langs poëzie. U loopt door de binnenstad, komt langs historische plekken waar dichters inspiratie vonden voor een gedicht. Sommige gedichten zijn opgenomen in de Literaire Bakens van de stad, zoals het onlangs onthulde ‘Oude huizen aan de Kade’ van Augusta Peaux uit 1926. Andere worden u voorgelezen. Over de plekken hoort u achtergrondinformatie. Voor de wandeling van 19 december, 11.00 uur  is Marijke Hanegraaf uw gids.

 

De start is in het Poëziecentrum, achterin de bibliotheek Mariënburg. Aanmelden via 0653856040 of   poëzie[email protected]. De wandeling vindt gezien de coronatijd plaats voor maximaal drie personen, voldoende afstand, geen coronaverschijnselen en een verplichte aanmelding. Het kost € 10,00 (inclusief gids, route en gedichtenbundel). Alle gedichten zijn afgedrukt in een speciaal boekje. Daar staat ook de route in. Met de papieren wandelgids à € 7,50 is de poëzieroute ook op eigen gelegenheid de volgen.

 

 

Lunchpauze Poëzie *) gaat (ook) weer beginnen!

Brood eten zonder mondkap, Lunchpauze poëzie*) gaat weer van start: 3 juli, 12.00 - 13.30 uur

 

Eindelijk kan het weer, nieuwe bundels bespreken tussen levende luisteraars en actieve deelnemers.

Op 3 juli starten we met een nieuwe lijst. Op die lijst een aantal opmerkelijke zaken, zoals het poëziedebuut van een 86-jarige, een handvol nieuwe bundels van uitgeverij In de Knipscheer, een nieuwe Rawie, een nieuw Ulijn en de verzamelde gedichten van Jo Govaerts.

 

Lunchpauze poëzie*) is de gesproken recensierubriek van het Poëziecentrum Nederland, die kan worden bijgewoond door iedereen die van tevoren een plaatsbewijs heeft gereserveerd, telefonisch (06-53856040) of via e-mail: [email protected]

 

Voortaan vindt dit plaats op de eerste zaterdag van de maand van 12.00 tot 13.30 uur, entree € 5,00.

 

Lunchpauze Poëzie *)

Zaterdag 21 november, 12.00 uur:

Bespreking tijdens   Lunchpauze poëzie *)  van de bundels die in de afgelopen maand    verschenen zijn, en bij het PcN in de collectie zullen worden opgenomen. 

Met het essayboek 'De dans van de dichter' van Johan Reijmerink, met 'Van de zoon en de zee', een van de best vormgegeven bundels van 2019 van Pieter Boskma,  en nog 29 andere.  

 

De entree is € 5,00 voor deelnemers.

Het entreebewijs van € 5,00 is tevens een kortingsbon die besteed kan worden in de PcN-poëziewinkel en bij de PcN-poëziekraam op de markt.

 

[om de ontmoeting Corona veilig te kunnen organiseren wordt u gevraagd zich vooraf aan te melden: via [email protected]  of in het PcN] 

 
meer informatie

De poëziewandeling van november

Zaterdag  21 november, 11.00 uur:

Er kan  weer  met een gids gewandeld worden langs poëzie. U loopt door de binnenstad, komt langs historische plekken waar dichters inspiratie vonden voor een gedicht. Sommige gedichten zijn opgenomen in de Literaire Bakens van de stad, zoals het onlangs onthulde ‘Oude huizen aan de Kade’ van Augusta Peaux uit 1926. De andere worden u voorgelezen. Over de plekken hoort u achtergrondinformatie. Voor de wandeling van 21 november, elf uur in de ochtend is Meja Spaargaren uw gids.

 

START IS BUITEN vóór de bibliotheek Mariënburg. Aanmelden via 0653856040 of poë[email protected]. De wandeling vindt gezien de coronatijd plaats voor maximaal vijf personen, voldoende afstand, geen coronaverschijnselen en een verplichte aanmelding. Het kost € 10,00 (inclusief gids, route en gedichtenbundel). Alle gedichten zijn afgedrukt in een speciaal boekje. Daar staat ook de route in. Met de papieren wandelgids à € 7,50 is de poëzieroute ook op eigen gelegenheid de volgen.

 

 
meer informatie

Extra Lunchpauze Poëzie

Zaterdag 28 november, 12.00 uur:

In deze tijd van afgelastingen en blokkades wellicht een licht(gev)end bericht:

 

Op 28 november is er een extra Lunchpauze Poëzie*) waarin twee (Arnhemse) dichters en hun onlangs verschenen bundels centraal staan: Estelle Boelsma gaf Kore uit bij Uitgeverij De Kaneelfabriek en Menno Wieringa publiceerde realiteitsreparaties bij Uitgeverij crU.

 

Lpp*) begint om 12.00 uur; er kunnen per keer max. 12 personen aanschuiven (die zelf voor hun brood en koffie zorgen).

 

De entree is € 5,00 voor deelnemers.

Het entreebewijs van € 5,00 is tevens een kortingsbon die besteed kan worden in de PcN-poëziewinkel en bij de PcN-poëziekraam op de markt.

 

[om de ontmoeting Corona veilig te kunnen organiseren wordt u gevraagd zich vooraf aan te melden: via [email protected]  of in het PcN] 

 
meer informatie

Inloggen / registreren

Ik ben al gebruiker

Voer uw e-mail adres en uw wachtwoord in om u op de website te identificeren.

 

Wachtwoord vergeten?

 

Schakel JavaScript in om gebruik te maken van onze inlogfunctie

Voer uw e-mailadres in en klik op herstellen. Als u met het ingevoerde adres inderdaad al een account heeft bij ons zult u per e-mail een nieuw wachtwoord ontvangen.

Ik wens gebruiker te worden

Registreren Sluit popup