GAAT NIET DOOR: Peter Vermaat vertelt en dicht over Slauerhoff

KAN NIET DOORGAAN VANWEGE PRIVÉ OMSTANDIGHEDEN DICHTER:

 

De dichter en verteller Peter Vermaat vertelt en leest zijn gedichten over het leven van Jan Jacob Slauerhoff, die als scheepsarts van Friesland de wereld overging, en dichtte en dichtte.

 

Van Peter Vermaat verschenen meeuwen krijsen langs het water in 2012, op vleugels van de wind in 2015 en gebroken akkers in 2018. Met Jean Brüll stelde hij ook een bloemlezing samen met gedichten over Clara van Assisi.

 

Jan Jacob Slauerhoff (1898-1936) is in Leeuwarden geboren. In deze stad en op Vlieland heeft hij zijn jeugd doorgebracht. Tijdens zijn leven was hij scheepsarts, dichter en schrijver van romans en verhalen. Door zijn onrustige natuur voelde hij zich nergens thuis. Was hij op het land dan wilde hij naar zee, was hij op zee dan wilde hij naar het vaste land. Misschien was het eiland Vlieland de enige plek waar hij tot rust kwam. Als arts was hij vol zorg voor zijn patiënten en tegelijk wilde hij een verdoemde dichter zijn. Een leven vol contrasten en verloren liefdes.

 

 

meer informatie

Een nieuwe poëziewandeling

Gids Meja Spaargaren voert u langs bijzondere plekken in Nijmegen waar dichters inspiratie vonden voor een gedicht.

Een geheel nieuwe wandeling!

 

Graag vooraf aanmelden via [email protected]

Lunchpauze poëzie

Wim van Til behandelt tijdens de Lunchpauze Poëzie van augustus de bundels van de afgelopen maand.

In de vitrine Johannes Andreas dèr Mouw

De vitrines in het PcN zijn gedurende de maand juli gewijd aan J.A. dèr Mouw. Johannes Andreas dèr Mouw werd op 24 juli 1863 geboren te Westervoort; hij overleed op 8 juli 1919.

 

Zijn eerste bundel, Brahman I, verscheen vlak na zijn overlijden; hij had haar nog wel geredigeerd. Brahman II was als ruw werk al wel klaar, maar niet publicatie-gereed. Een jaar later verscheen ook dat deel onder redactie van Victor van Vriesland op verzoek van de weduwe, Nans van Enst.

 

J.A. dèr Mouw komt niet voor in de canon der Nederlandse poëzie, toch wordt zijn poëzie alom geroemd als bijzonder. Hij zou wel eens de origineelste Nederlandse dichter aller tijden kunnen zijn.

meer informatie

Poëtisch schrijven in de Hortus

Hortus Nijmegen organiseert in samenwerking met het Poëziecentrum Nederland een lessenserie poëtisch schrijven.

Jean Valentine schreef in een van haar gedichten: ‘we weten niet eens dat we zijn geboren’. Deze lessenserie is een mogelijkheid om vanuit de opgeslagen ervaringen in je lichaam teksten te schrijven die uniek en van jou zijn. We onderzoeken met behulp van experimenten het schrijven van een flash-forward en flash-back en hoe dit richting geeft aan wat er zich in het hier en nu afspeelt. Ook komt poëzie in vrije- en vaste vorm aan bod.

 

Wil je ontdekken welke woorden er passen bij de beelden die in je leven? Schrijf je proza of poëzie of wil je dat gaan doen? Dan is deze lessenserie voor jou! Ook als je een dagboek schrijft, kan je meedoen. Ervaring met schrijven is niet nodig.

 

Let op! Er is een cursus in september en in oktober.

Geef in je e-mail aan in welke maand je mee wil doen.

 

Cursus september: Woensdag 11, 18 en 25 september

Cursus oktober: Vrijdag 4, 11 en 25 oktober

Lestijden: 09.30 (inloop), 10.00 start de les tot en met 12.30, met een uitloop van een half uur.

Kosten voor deze lessenserie: 97 euro

 

Hava Güveli (Deventer, 1980) schrijft proza en poëzie. Zij won in 2006 de El Hizjra Literatuurwedstrijd. Haar gedichten zijn geregeld te horen op verschillende poëziepodia. Ook trad zij enkele keren op in Duitsland en Turkije. Haar poëzie is beeldend en melodieus. Haar Turks-Nederlandse achtergrond schemert door de inhoud. Ze geeft ook les in poëtisch schrijven.

meer informatie

Ontmoet de dichter...Theo Festen

Theo Festen (Tilburg, 1936) debuteerde met gedichten in de bundels Draaimolen (“een verzameling gedichten van Nijmeegse jonge en oudere dichters, 1956) en morgen mooi weer maken (in 1957), waarin hij samen met Mischa de Vreede en John van de Rest gedichten publiceerde.

 

Daarna verschenen van zijn hand nog de bundels Begin van spreken (1965) en Enkele gedachten bij eenvoudige vriendschappen (1981), maar verder bleef het akelig stil rond deze dichter.

Zijn maatschappelijke carrière (psycholoog, beleidssecretaris RIAGG) drong de poëzie voor een groot gedeelte naar de achtergrond.

 

Dat bloed kruipt waar het niet gaan kan, werd in 2018 bewaarheid met de verschijning van een kloeke dichtbundel in eigen beheer: Chronologie van het Gevoelsleven.

meer informatie

Lunchpauze Poëzie

Wim van Til behandelt tijdens de Lunchpauze Poëzie van juli de bundels van de afgelopen maand.

 

Met bundels van onder meer Michaël Zeeman, Daniel Dee, Willem Elsschot, Maarten van der Graaff, Frank Koenegracht en Saskia Stehouwer.

meer informatie

Poëziewandeling in het centrum van Nijmegen

Gids Meja Spaargaren voert u langs bijzondere plekken in Nijmegen waar dichters inspiratie vonden voor een gedicht.

Een geheel nieuwe wandeling!

 

Graag vooraf aanmelden via [email protected]

 

Ontmoet de dichter...Maria Barnas op 6 juli

Toekomst

 

Een bureaustoel rolt stommelend weg.

 

Ik zou tegen de spiegel kunnen zeggen: jij bent die vis.

 En daarbij: je zult me beminnen o teerbeminde

wat smak je nou is dat soms snakken aan het oppervlak?

 

We kunnen zeggen: de toekomst is een geblakerde spiegel. 

Of: er is een toekomst die we vormgeven. 

Er komen vissen in voor

 

onder te dompelen in zwaar water en op te rapen

als donkere robijnen te bewaren bij de bank

 of bij de woorden onder je matras.

 

De roggen in het zeeaquarium kun je overigens aaien.

 Ze wenden de vleugels naar de strelende vingertoppen

 

die vormen van een toekomst oefenen

 op een beeldscherm waarop het licht haast breekt.

 

Maria Barnas (1973) uit: Nachtboot (2018)

 

Maria Barnas (Hoorn, 28 augustus 1973) is schrijver, dichter, columnist, essayist en beeldend kunstenaar. Zij debuteerde in 1997 met de roman Engelen van ijs dat in 2000 gevolgd werd door De baadster; daarna was het voornamelijk poëzie: Twee zonnen (2003; Buddinghprijs 2004), Binnenzee, een wandeling in dichtvorm (2005), Er staat een stad op (2007; J.C. Bloemprijs 2009) en Jaja de oerknal (2013).

Haar jongste bundel is Nachtboot (2018) dat genomineerd werd voor de Grote Poëzieprijs, maar het aflegde tegen de debuutbundel van Radna Fabias.

Maria Barnas onderzoekt in gedichten, sculpturen en films de concrete aspecten van taal en de manier waarop wij dingen met woorden verbinden. Song for three rooms is een installatie met glazen objecten en geluid, gebaseerd op het idee van formuleren en waarnemen als een langgerekt en gefragmenteerd aftasten. Stotterend, dan weer vloeiend, laat Maria Barnas TR-EYE-ING klinken: een enkel woord dat drie ruimtes beslaat. https://krollermuller.nl/maria-barnas-song-for-three-rooms
redactie, interviews, camera, montage, productie: Bas Andriessen

meer informatie

Dichters in de Prinsentuin

Graag nodigen we je uit in de prachtige Prinsentuin in Groningen voor de jaarlijkse staalkaart van de Nederlandstalige poëzie. Een bewezen kweekvijver voor dichterlijk talent van alle leeftijden, een podium voor experimentele poëzievoorstellingen en cross overs met andere kunstvormen, en een wijd open raam naar toonaangevende dichters uit het buitenland, samen met hun Nederlandse vertalers. Dichters in de Prinsentuin staat als een huis. Het grootste openlucht-poëziefestival van West-Europa blijft zeer populair onder dichters en bezoekers. Het hele programma is gratis toegankelijk, dus kom gezellig langs!

Vele dichters komen langs
Bereid je voor op de komst van vele nationale en internationale dichters. Welke het precies zijn, verklappen we later. Maar dat het weer een prachtig programma is, dat beloven we je.

Over de Prinsentuin
Vanaf 1594 werd de Prinsenhof de verblijfplaats van de stadhouders: de prinsen van Nassau. Speciaal voor hen werd in 1626 de Prinsentuin aangelegd met een rozentuin, kruidentuin en mooie berceaus (met bomen overgroeid pad). Het is één van de zuiverste voorbeelden van een renaissancetuin in Nederland. De Prinsentuin is volledig ommuurd. Mede daarom is het een oase van rust, midden in de drukke binnenstad van Groningen. Vanaf de Turfsingel biedt de Zonnewijzerpoort toegang tot de tuin.

Zaterdag 13 juli & zondag 14 juli | tuin open: 13.00 – 17.00 uur | toegang gratis | Prinsentuin, Martinikerkhof 23, Groningen (achter hotel de Prinsenhof)

Gratis dagprogramma | za 13 juli en zo 14 juli

Geplaatst: di, 4 juni 2019

meer informatie

Inloggen / registreren

Ik ben al gebruiker

Voer uw e-mail adres en uw wachtwoord in om u op de website te identificeren.

 

Wachtwoord vergeten?

 

Schakel JavaScript in om gebruik te maken van onze inlogfunctie

Voer uw e-mailadres in en klik op herstellen. Als u met het ingevoerde adres inderdaad al een account heeft bij ons zult u per e-mail een nieuw wachtwoord ontvangen.

Ik wens gebruiker te worden

Registreren Sluit popup