Open Podium

7 december 2023

 

Het Open Podium vindt iedere eerste donderdag van de maand plaats en begint om 20:00 uur. De eerstvolgende avond zal gehouden worden op 7 december. Het komende half jaar zal de Sint Nicolaaskapel opnieuw het sfeervolle decor vormen voor onze woordkunstenaars en poëzieliefhebbers. Wil je zelf ook een keer iets voordragen? Meld je dan aan: [email protected]

Presentatie: Willemijn van den Geest en Kyrke Otto.

 

Sint Nicolaaskapel, Valkhof
Voerweg 1, 6511 RT Nijmegen

 

Enkele aandachtspunten: in de kapel is geen toilet aanwezig. Toiletbezoek kan in de pauzes in de parkeergarage (Kelfkensebos) of bij de Lindenberg. Neem tijdens de wintermaanden warme kleding mee, want er is geen verwarming. In de pauzes is tegen een kleine vergoeding of donatie een drankje te nuttigen en ook is er een gezellige boekentafel van het Poëziecentrum aanwezig. Genoeg reden dus, om eens te komen kijken en luisteren op deze historische locatie!

 

 

 

Ontmoet de dichter ... Erik Jan Harmens

9 december 

Ontmoet de dichter … Erik Jan Harmens 

 

Erik Jan Harmens (1970) is dichter en schrijver. Hij groeide op in Alphen a/d Rijn en verhuisde voor zijn studie Culturele en maatschappelijke vorming naar Amsterdam. 

Hij publiceerde inmiddels zes poëziebundels bij erkende uitgeverijen, de jongste verscheen in februari van dit jaar: De man die blauw werd. Hij publiceerde ook twee bundels met duetten (een met Rick de Leeuw, een met Ilja Leonard Pfeijffer), zes romans, en essays over autismediagnose. 

Hij werkt momenteel aan de biografie van Menno Wigman en een bundel met Nederlandstalige liedjes. 

Foto Erik Jan Harmens © Els Zweerink 

 

Ontmoet de dichter … Erik Jan Harmens 

Poëziecentrum Nederland 

Zaterdag 9 december. 14.00-16.30 uur 

Entree: € 10,00 (Vrienden van het PcN en leden van de bibliotheek: € 7,50) 

 

Poëziewandeling Nijmegen

16 december 2023

 

U loopt door de binnenstad en komt langs historische plekken waar dichters inspiratie vonden voor een gedicht. Sommige gedichten zijn opgenomen in de Literaire Bakens van de stad, zoals het gedicht ‘Oude huizen aan de Kade’, van Augusta Peaux uit 1926. De andere worden u voorgelezen. Over de plekken krijgt u achtergrondinformatie.

 

De wandeling  start om 11.00 uur vanuit het Poëziecentrum. De gids is Meja Spaargaren

 

Graag aanmelden via [email protected]

 

Lunchpauze poëzie*)

2 december 2023

 

Tijdens Lunchpauze poëzie*) bespreekt Wim van Til de poëzie- en essaybundels, de bloemlezingen en de literaire tijdschriften die in de maand ervoor door het PcN zijn ontvangen en/of gekocht. Op 2 december zijn dat onder andere De wereld van Wigman, samengesteld door Kiki Coumans, het debuut van Monetta Boersma (Gevarieerd natuurlijk), de "verzamelde gedichten" van Frank Norbert Rieter (Keurig was de scheurlijn) en indringende spirituele poëzie van Madama. De volledige lijst ligt op 2 december op tafel naast alle boeken. 

 

Je mag met volle mond meepraten over de nieuwe aanwinsten die na afloop aan de collectie van het PcN worden toegevoegd. 

 

Het toegangsbewijs à € 5,00 is tevens een tegoedbon voor de aanschaf van bundels uit het tweedehands aanbod van het PcN 

 

Poëzie Spreekuur

Poëziespreekuur met Marijke Hanegraaf

Wekelijks poëziespreekuur in het Poëziecentrum

 

Ben je iemand die graag gedichten schrijft, zomaar eens een keer of professioneel? En heb je er af en toe behoefte aan om het met een andere dichter te bespreken? Het Poëziecentrum Nederland geeft je die gelegenheid: in principe elke donderdagmiddag tussen 14 en 17 uur houdt Marijke Hanegraaf er spreekuur. Zij deed dit in 2013 en 2014 al toen zij stadsdichter was, en heeft het weer opgepakt. 

 

Stuur je gedicht hiervoor eerst naar  [email protected]  en Marijke maakt een afspraak met je op het Poëziecentrum. Het Poëziecentrum Nederland vind je in Bibliotheek, Mariënburg 29 in Nijmegen.

 

 

Antjie Krog: Plundering

25 november 2023

 

PcN-serie 'Het betere boek', 2

 

'Het betere boek'  is een nieuwe activiteit van het Poëziecentrum Nederland, waarin een opvallende bundel uit de achterliggende periode centraal staat.

 

De opzet is dat aanwezigen met elkaar over deze bundel in gesprek gaan, leeservaringen en bevindingen uitwisselen en elkaar zo een aangename en leerzame middag bezorgen.

 

Willemijn van den Geest en  Wim van Til zijn tafelgastvrouw en -gastheer; informatie over de bundel en de dichter wordt van tevoren verspreid onder de aangemelde poëzieliefhebbers. 


Tijdens de tweede aflevering staat de bundel 'Plundering' van  Antjie Krog centraal.

 

Geïnteresseerden kunnen zich melden via e-mail ([email protected]) of telefonisch (06-53856040). Het informatiepakket wordt dan toegestuurd. 

 
meer informatie

Victor van Vriesland

25 november 2023

 

PcN-serie 'Tegen het vergeten'

 

De dichter Victor van Vriesland was een veelzijdig figuur die als het ware geboren was met het onstilbare verlangen om een romantisch dichter te worden. Maar tijdens zijn leven werd het beeld als dichter al snel overschaduwd door dat van de bloemlezer en de ‘literatuurpaus’ die hij vooral was.

Door uitkeringen uit het familievermogen had hij aanvankelijk ruim de tijd om zich in de literatuur en de literaire wereld te verdiepen, maar twee catastrofes troffen hem: de beurskrach van 1929 en de Tweede Wereldoorlog.

In deze aflevering van de PcN-serie 'Tegen het vergeten' volgen we de dichter zowel in zijn onbezorgde als in zijn benauwde jaren en gaan we in op zijn betekenis als bloemlezer en als literair adviseur.


Meer lezen? Rob Groenewegen schreef de biografie Weerloos tegenover alles.

 
meer informatie

Ontmoet de dichter ... Esohe Weyden

Esohe Weyden is spokenworddichter, presentator en de campusdichter van Universiteit Antwerpen. 

Vorig jaar verscheen haar debuut Tussentaal, een zinderende en suggestieve bundel, die om herlezing vraagt. In de dualiteit van haar gedachten en leefwereld gaat ze op zoek naar verbinding en probeert ze te beschrijven wat we allemaal met ons meedragen. Deze bundel werd genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs 2022. 

Esohe Weyden won de publieksprijs van de PrixFintroPrijs voor Nederlandstalige literatuur.

 

Wim van Til interviewt haar 23 november om 20.00 uur op de campus in Theaterzaal C, Heyendaalseweg 141 Nijmegen.

Entree:   studenten € 5,00, overigen € 10,00

 
meer informatie

H.H. ter Balkt-lezing 2023

18 november 2023

 

De tweede H.H. ter Balkt-lezing:

 

David van Reybrouck: ‘Nukkige vrijheid’ – Op survivaltocht door het Antropoceen met H.H. ter Balkt

 

14.30 uur; inloop vanaf 14.00 uur.

Petruskerk, Schependomlaan 85, Nijmegen

Reserveren via https://shop.ikbenaanwezig.nl/tickets/event/hh-ter-balkt-lezing-door-david-van-r

(klik op "meer informatie"  voor de reservering)

 

 

 

 
meer informatie

Judith Herzberg

11 november 2023

 

PcN-serie 'Ontmoet de dichter...'

 

Judith Herzberg, geboren op 4 november 1934, is dichter en toneelschrijver. Haar debuutbundel, Zeepost, verscheen in 1963 bij Van Oorschot. Bij die uitgever zouden nog vier bundels verschijnen. Daarna werd De Harmonie haar vaste uitgever. Bij deze uitgeverij publiceerde zij tussendoor al twee bundels: Vliegen in 1970 en in 1978 Liefdesliedjes (dat eerder al in 1971 bij Thomas Rap verscheen).
Herzberg publiceert een gestage reeks bundels. Sneller langzaam (2022) is voorlopig haar jongste bundel, van de ongeveer vijfentwintig die zij het licht deed zien (de bibliofiele bundels niet meegerekend).


Haar werk wordt alom gewaardeerd en is met prijzen overladen:

  • in 1981 ontving ze de Jan Campertprijs voor Botshol;
  • in 1984 werd haar de Joost van den Vondelprijs toegekend (een door de Alexander Toepferstichting ingestelde cultuurprijs die aan Duitse, Nederlandse en/of Vlaamse cultuurdragers werd uitgereikt);
  • in 1988 ontving zij twee prijzen: de Charlotte Köhlerprijs en de Cestodaprijs;
  • in 1994 de Constantijn Huygensprijs voor haar gehele oeuvre;
  • in 1997 de P.C. Hooftprijs, eveneens voor haar gehele oeuvre;
  • in 2018 de Prijs der Nederlandse Letteren.


De dichtkunst van Judith Herzberg wordt gekenmerkt door de ellips. Zij laat woorden weg, zinsdelen, zinnen; springt van gedachte naar gevoel, slaat soms een gedachte over die de lezer dan zelf maar moet invullen. De ellips komt veel voor in parlando-poëzie, gedichten geschreven in de gesprekstoon, vaak met een humoristische toon (kwalificatie van Remco Ekkers).


Over haar werk en de thematiek zegt zijzelf: "De gedichten komen voort uit mijn poging twee dingen die op het eerste gezicht geen verband lijken te hebben met elkaar, toch te rijmen."  (In: Het maken van gedichten en het praten daarover, 1977)

 

Meer lezen over haar werk: 

 
meer informatie

Inloggen / registreren

Ik ben al gebruiker

Voer uw e-mail adres en uw wachtwoord in om u op de website te identificeren.

 

Wachtwoord vergeten?

 

Schakel JavaScript in om gebruik te maken van onze inlogfunctie

Voer uw e-mailadres in en klik op herstellen. Als u met het ingevoerde adres inderdaad al een account heeft bij ons zult u per e-mail een nieuw wachtwoord ontvangen.

Ik wens gebruiker te worden

Registreren Sluit popup