Lunchpauze Poëzie*)

5 april 2025

 

In Lunchpauze Poëzie *) bespreekt Wim van Til de publicaties die in de voorgaande maand zijn binnengekomen bij het Poëziecentrum.   Vader Hein en zoon Job  Stufkens  zijn tijdens de april aflevering van Lunchpauze Poëzie*) te gast met hun bundels Tot aan het morgenlicht en Stof voor puinkinderen.

 

Wees welkom op 5 april van 12.00 tot 13.30 uur. Neem gerust je lunchpakket mee, meepraten met volle mond mag. 

 

Deze nieuwe aanwinsten zijn naderhand te raadplegen in een aparte boekenkast in het PcN.

 

Open podium

3 april 2025

 

Als dichter, ervaren of niet, mag je tijdens het Open Podium op 3 april om 20.00 uur weer doen wat je wil. Na een succesvol uitstapje met Cultuur op de Campus (tijdelijk Open Mic genaamd) in politiek café De Klinker, vindt dit evenement weer als vanouds in de Sint Nicolaaskapel plaats. Iedereen mag zich aanmelden en je komt ook van alles tegen: gevestigde namen die nieuw materiaal willen uitproberen, beginners, en goede voordragers die werk van de grote namen declameren. Het publiek is talrijk en divers, zowel in leeftijd als achtergrond.

 

Het thema is evolutie.

 

Wil je meedoen? Laat dit vooraf wel even weten aan organisatoren Willemijn of Kyrke. Nog liever hebben we dat je je vooraf officieel aanmeldt via [email protected] als je mee wilt doen. 

 

Let op: in de Sint-Nicolaaskapel is geen toilet aanwezig. Toiletbezoek kan in de pauzes in de parkeergarage (Kelfkensbos) of bij de Lindenberg. Neem eventueel wat warme kleding mee, voor het geval dat het koud wordt.

 
meer informatie

Marktkraam op het Mariënburgplein

29 maart 2025

 

Het PcN heeft op zaterdag 29 maart 2025 weer een marktkraam met poëzie  op de boeken- en platenmarkt van het Mariënburgplein te Nijmegen. Er is een kraam ingericht met een deel van de verkoopcollectie. Op de kraam liggen de dubbele exemplaren, die al aanwezig zijn in de collectie van het PcN, en verkocht worden. Daarnaast vind je er ook kleine voorraad Plintartikelen, zoals servetten, krasgedichten en zakdoekjes. Je bent van harte welkom aan de kraam tussen 10.00 en 16.00 uur.


De opbrengst komt vanzelfsprekend ten goede aan de verbreding en verdieping van de poëziecollectie van PcN. Deze collectie kan van 11.00 tot 17:00 uur in de bibliotheek bezocht worden.   

 

Op zoek naar een bijzondere bundel? Zoek dan eens op boekwinkeltjes.nl in de verkoopcollectie dichtbundels. Je steunt met de opbrangst het PcN. 

 
meer informatie

Poëzie Spreekuur op donderdagmiddag

27 maart 2025

 

Marijke Hanegraaf heeft elke donderdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur spreekuur in het PcN.  Tijdens het spreekuur neemt Marijke een op een je gedichten met je door.

Zij deed dit in 2013 en 2014 ook al toen zij stadsdichter van Nijmegen was, en in 2022 bleek opnieuw dat er voor dit spreekuur veel interesse bestaat. 

 

Via  [email protected] maak je een afspraak voor 6, 13,  20 en 27 maart 2025.

 
meer informatie

Het betere werk: Aarduitwrijvingen

22 maart 2025

 

De Vlaamse dichter en schrijver Charlotte Van den Broeck (1991) schrijft poëzie die op een podium voorgedragen moet kunnen worden en "waarin de ‘zegbaarheid’ en lichamelijkheid centraal staan". De jonge dichter schreef voor de Poëzieweek 2025 het erotische Poëziegeschenk Plakboel. Een mooie aanleiding om haar werk bij Het Betere Werk te bespreken, waarbij dichters die in het nieuws zijn geweest aan de orde komen. Op 22 maart behandelen Willemijn van den Geest en Wim van Til in een groep haar in 2021 verschenen bundel Aarduitwrijvingen.

 

De kaft van Aarduitwrijvingen, waarop een zandlandschap dat vrouwelijke vormen lijkt te hebben is afgebeeld, vat goed samen waar Van den Broecks derde dichtbundel over gaat: natuur en vrouwelijke lijfelijkheid. "Landschappen en lichamen worden over elkaar uitgerold in klanken en metaforen, waaruit door ‘wrijving’ prachtige poëzie ontstaat", schrijft literair weblog Tzum. Van den Broeck speelt met kleuren, texturen en alles wat verder de zintuigen kan beroeren, samenkomend tot ‘feministische natuurgedichten’, waarin allerlei facetten van vrouwelijkheid voorkomen.

 

Charlotte Van den Broeck debuteerde in 2015 met de dichtbundel Kameleon, die de Herman De Coninck Debuutprijs won. Opvolger Nachtroer (2017) kreeg de Paul Snoekprijs voor de beste Nederlandstalige bundel. Haar prozadebuut Waagstukken verscheen in 2019, over dertien architecten die zelfmoord hebben gepleegd, dat de Confituur Boekhandelsprijs en de Dr. Wijnaendts Francken-prijs won. Voor haar werk won ze in 2023 literatuurprijs de Jonge Veer. Haar poëzie werd vertaald in het Frans, Engels, Duits, Afrikaans, Spaans en Servisch.


Bij Het Betere Werk voeren Willemijn van den Geest en Wim van Til met de deelnemers een gesprek over verschillende facetten in de woordkunst. Onder meer de context van de gedichten, de schoonheid van de taal en de betekenis die erachter schuilt komen aan bod, in een open gesprek, waarin ruimte is voor ieders beleving en opvatting.

 

Wie zich aanmeldt voor deelname via [email protected]m ontvangt ter voorbereiding een week van tevoren een digitaal dossier. Ook is de bundel voor deelnemers te raadplegen en aan te schaffen in het PcN. Vraag ernaar bij de balie.

 

 

immersie

 

hoe ik me al die tijd bewogen heb
stilgestaan terwijl het zand verlegt

 

als de avond valt
zegt men dat de rotsen wandelen

 

de woestijn woelt en sleept haar laken mee
en ontwaakt

 

een vrouw zonder beschadigingen, ze kleedt zich
voor een dagtocht, ze zeult geen geesten

 

mijlenlang

 

alleen met de schittering van zon en steenzout
alleen met het weidse netvlies

 

een blindheid

 

want wie in het licht kijkt weet

 

ze waren er altijd al
achter gesloten ogen de schaduwen van metaallak

 

klim in de bloedbaan het opstijvende licht het licht
zit diep in het wit

 

 
meer informatie

Poëziewandeling Nijmegen

15 maart 2025 

 

De poëziewandeling, die het PcN elke derde zaterdag van de maand houdt, biedt een boeiende verscheidenheid aan gedichten. "Gedichten als Ik was geen held van Victor Vroomkoning op het Sint Stevenskerkhof en Bij een niet genomen foto van voormalig stadsdichter Frouke Arns bij het monument De Schommel maken veel indruk", vertelt Willeke Roerdinkholder, de gids voor deze maand. Tijdens de wandeling,  die ditmaal op 15 maart 2025 om 11.00 uur start, neemt Willeke geïnteresseerden mee naar verrassende plaatsen en plekjes in en rondom het stadscentrum.  Overal is poëzie te vinden. 

 

Kunstwerk De Schommel bevindt zich tussen de ‘koopgoot’ en de achterzijde van het stadshuis. Op de voormalige speelplaats van de kleuterschool die er ooit stond, lieten Amerikanen op 22 februari 1944 rond half twee hun bommen vallen. Onder de slachtoffers waren de 24 kinderen en 8 nonnen die zich op dat moment in en rond de kleuterschool bevonden.  Alleen de 3 enorme kastanjebomen op de speelplaats zijn nog overgebleven als stille getuigen van de verschrikkelijke gebeurtenis, met De Schommel als slotakkoord van de poëziewandeling.

 

De maandelijkse poëziewandeling wordt beurtelings verzorgd door Meja Spaargaren, Marijke Hanegraaf, Jan Verhoeven en Willeke Roerdinkholder. Elk van hen is op zijn/haar eigen manier verbonden met poëzie en de historische stad Nijmegen. Een bundel, die bijna alle besproken en gelezen gedichten van de wandeling bevat, is bij de prijs inbegrepen.  

Aanmelden kan via [email protected]

 

Ook is het mogelijk om onder begeleiding van een van de gidsen met een eigen groep de poëziewandeling te lopen. Hiervoor kun je contact opnemen met Jan Verhoeven, coördinator van de gidsen, via [email protected].

 
meer informatie

Lunchpauze poëzie*)

1 maart 2025

 

In Lunchpauze Poëzie*) bespreekt deze aflevering Wim van Til het werk dat in de achterliggende maand toegevoegd is aan de collectie van het PcN: nieuw werk van dichters, essayisten, redacteuren en samenstellers.  In deze aflevering nieuwe bundels van Sara Eelen, Elma van Haren, Eva Meijer, Wilma Peters, Pim te Bokkel, Stefaan van den Bremt, Job Degenaar, Ingmar Heytze, René Huigen, Thijs Kersten en Wiel Kusters om er meer dan een paar te noemen. En dan ook nog een handvol bloemlezingen en natuurlijk de MUGzine extra! 

 

Van harte welkom op 1 maart om 12.00 uur. Meegebrachte eetwaren mogen genuttigd worden en je mag ook met volle mond spreken. Het kan niet op. Zo ben je de maand maart nog nooit begonnen! 

 

 Deze nieuwe aanwinsten zijn naderhand te raadplegen in een aparte boekenkast in het PcN.

 
meer informatie

Poëzie Spreekuur op donderdagmiddag

27 februari 2025

 

Marijke Hanegraaf heeft elke donderdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur spreekuur in het PcN.  Tijdens het spreekuur neemt Marijke een op een je gedichten met je door.

Zij deed dit in 2013 en 2014 ook al toen zij stadsdichter van Nijmegen was, en in 2022 bleek opnieuw dat er voor dit spreekuur veel interesse bestaat. 

 

Via  [email protected] maak je een afspraak voor 13,  20 en 27 februari 2025.

 

 
meer informatie

Het betere werk: Kruipruimte

15 februari 2025

 

Tijdens Het Betere Werk staat (een dichter met) een bundel centraal die de afgelopen periode in het nieuws geweest is. De bundel waar het op 15  februari om gaat is Kruipruimte van Lloyd Haft.

 

Deelnemers kunnen zich aanmelden via [email protected]  . Ter voorbereiding op de bijeenkomst krijgen deelnemers één week van tevoren het digitale dossier toegestuurd. Ook is deze bundel voor deelnemers te raadplegen en aan te schaffen in het PcN. Je kunt ernaar vragen bij de balie.

 
meer informatie

Poëziewandeling Nijmegen

15 februari 2025 

 

Nijmegen barst bijna uit haar voegen van de poëzie. Op zaterdag 15 februari neemt gids Marijke Hanegraaf  je vanaf 11.00 uur mee. (Foto:  De Kromme Waal door Jacob Olie in 1896)

 

Van wie kun je tijdens een poëziewandeling meer van poëzie leren dan een dichteres die sinds 2001 al vijf bundels heeft uitgebracht? Marijke Hanegraaf is bovendien een poëziewandelaar van het eerste uur: “In 2016 hadden we bij het PcN alleen de activiteit Ontmoet de Dichter”, vertelt de altijd vriendelijke en behulpzame Marijke. “Ter inspiratie zijn we toen met alle vrijwilligers van dat moment naar het Poëziecentrum in Gent geweest. Daarmee zijn wij in Nijmegen aan de slag gegaan.” Er zijn wat gidsen gekomen en gegaan. Zoals Jan van Avezaath. “Jan is geen vrijwilliger meer maar maakt nog altijd het grafisch ontwerp van de poëziebundel.” Voor elke deelnemer aan de poëziewandeling zit zo’n bundel in de prijs inbegrepen.

 

Waarom is Marijke zelf eigenlijk dichter geworden? Ze heeft immers als analiste gewerkt en is zelfs aan volwassenenproza en kinderverhalen voor het jeugdtijdschrift Taptoe begonnen. “Uiteindelijk ben ik echt verslingerd geraakt aan poëzie en ben ik helemaal met proza gestopt.” Gedichten zijn vaak korter, maar zijn ze ook gemakkelijker dan proza? “Het is zeker niet makkelijker”, vindt Marijke, omdat elk woord raak moet zijn.

 

Iemand die langsging heeft je gezien

 

We lopen van de vijftiende-eeuwse Sint-Jacobskapel, vlakbij de bijzonder vrolijke vogelhuisjesmuur naar de belendende rosse buurt die slechts op een steenworp afstand ligt. Daarbij past het rauw-realistische gedicht Kromme Waal van de dichteres Andreas Burnier. Burnier was een pseudoniem van Catharina Irma Dessaur, die vaak over de vrouwenliefde schreef en net als Gerard Reve halverwege de vorige eeuw een voorvechter was voor homorechten. De laatste zinnen van Kromme Waal, die eigenlijk een hoerenbuurt in Amsterdam is, komen dreigend binnen: ‘Begrijp er maar niets van, lach nu nog even / met ogen vol as en bittere lippen. Iemand die langsging heeft je gezien’. Maar deze laatste zin kun je ook heel anders opvatten: dat er warmte uit spreekt. Iemand heeft je als mens gezien, in plaats van als ‘een stuk vlees’.

 

 

Kromme Waal

 

In de avonddeur bruine schemering

glimlacht de prostituee: ting, ting, ting,

als een voorbarig mechanisch klokje,

speeldoos die zijn vale liedje zingt,

want een kind liet het vallen.

Drakenprinses met je dikke, verlepte: ting, ting,

geniet nu van het koffiekleurig licht,

laat je strelen door vingers van schemering

op je krijtwitte wangenrotsen.

Straks komen morsige mannen hun ding

vertonen en even warm leeglopen: ting.

Bomen ruisen, het water stinkt, schepen

verzinken tussen traag rottend weggegooid

vuil. Een knaap die het vechten jong leerde

snuit in het voorbijgaan zijn neus.

Een eenzame vrouw laat een bijtende hond uit.

Begrijp er maar niets van, lach nu nog even

met ogen vol as en bittere lippen.

Iemand die langsging heeft je gezien.

 

Andreas Burnier

 

 

De maandelijkse poëziewandeling wordt beurtelings verzorgd door Meja Spaargaren, Marijke Hanegraaf, Jan Verhoeven en Willeke Roerdinkholder. Elk van hen is op zijn/haar eigen manier verbonden met poëzie en de historische stad Nijmegen.

Aanmelden kan via [email protected]

 

Ook is het mogelijk om onder begeleiding van een van de gidsen met een eigen groep de poëziewandeling te lopen. Hiervoor kun je contact opnemen met Jan Verhoeven, coördinator van de gidsen, via [email protected].

 
meer informatie

Inloggen / registreren

Ik ben al gebruiker

Voer uw e-mail adres en uw wachtwoord in om u op de website te identificeren.

 

Wachtwoord vergeten?

 

Schakel JavaScript in om gebruik te maken van onze inlogfunctie

Voer uw e-mailadres in en klik op herstellen. Als u met het ingevoerde adres inderdaad al een account heeft bij ons zult u per e-mail een nieuw wachtwoord ontvangen.

Ik wens gebruiker te worden

Registreren Sluit popup