Lunchpauze Poëzie*)

5 juli  2025

 

Wim van Til bespreekt in Lunchpauze Poëzie*) het werk dat de afgelopen maand bij het PcN is binnengekomen, van dichters, essayisten, redacteuren en samenstellers. Deze items zijn toegevoegd aan de collectie van het PcN. 


Je bent van harte welkom op 5 juli tussen 12.00 en 13.30 uur. Neem gerust uw middagboterham mee, meepraten met volle mond is geoorloofd.  


Deze nieuwe aanwinsten zijn naderhand te raadplegen in een aparte boekenkast in het PcN.

 
meer informatie

Dichters in de Tuin 2025

29 juni 2025


De elfde editie van Dichters in de Tuin is zondagmiddag 29 juni 2025. Op podia in de tuin van kunstinitiatief De Nieuwe Gang in Beuningen treden vanaf 13.00 uur negen dichters op. Het is een ontmoeting tussen dichters en poëzieliefhebbers, tussen poëzie, beeldende kunst en muziek, tussen natuur en kunst.


Negen dichters op drie podia

Na de opening op het centrale podium met cellist Hans Woudenberg maken bezoekers een ronde langs de negen dichters, die op drie plaatsen in de tuin hun optredens verzorgen. De dichters van 2025 zijn: Anne Vegter, Maria Barnas, Mahat Arab, Ellen Deckwitz, Hind Eljadid, K. Michel, Asha Karami, Dean Bowen en Nisrine Mbarki. Een mooie line-up waar de organisatie trots op is. Als bezoeker kun je alle dichters horen. Tussen de optredens is er ruimte wat te eten en drinken of te bladeren in tweedehands bundels.


Dichter bij het water

Het thema is dit jaar ‘Dichter bij het water’. Geen dichter gaat voorbij aan het water, wellicht omdat poëzie zelf als water is. Misschien is elke dichter een waterwerker, die van losse druppels een meer laat ontstaan, die sluizen kan openen en dichten, die weet dat je de zee niet kunt temmen en het toch probeert. Laat je op 29 juni meenemen op de stroom van negen dichters.

In de periode rondom Dichters in de Tuin is er in De Nieuwe Gang een expositie bij het thema water. De deelnemende kunstenaars zijn geselecteerd via een open call. Deze expositie is uiteraard ook op zondag 29 juni te bezoeken.

 

 

hoe dikwijls zat ik niet

nabij den stillen waterboord

alleen en van geen mens gestoord

 

Guido Gezelle

 

 

Dichters in de tuin is op zondag 29 juni van 13.00 tot 17.00 bij De Nieuwe Gang, Kloosterstraat 7 in Beuningen. Kaarten via https://shop.ikbenaanwezig.nl/tickets/event/dichters-in-de-tuin-2025 voor €12,50 per persoon (inclusief 0,35 kosten van Ideal).


Dichters in de tuin is een jaarlijks terugkerend kleinschalig poëziefestival, in het laatste weekend van juni. Het evenement wordt georganiseerd door Poëziecentrum Nederland, in samenwerking met Kunstinitiatief De Nieuwe Gang.

 

Kijk hier voor een impressie van de editie van 2024.

 
meer informatie

Het betere werk: Hazenklop

28 juni 2025

 

In eenzaamheid poëzie ervaren kan veel voldoening geven, maar het is ook fijn om vervolgens je bevindingen en meningen te kunnen delen met anderen. Dit is mogelijk bij Het Betere Werk, waarbij Wim van Til en Hannie Massuger met de  groep actuele bundels bespreken. Ditmaal betreft het een werk van een dichter die onder meer over die eenzaamheid én de wens je te laten horen schrijft: de bundel Hazenklop (2025) van Hanneke van Eijken.

 

Het verschijnsel ‘hazenklop’ is een soort morsecode die hazen gebruiken om informatie aan elkaar door te geven: ook hazen laten zich horen. Een passende titel, want natuur en communicatie zijn onderwerpen die in Van Eijkens derde bundel direct opvallen. Dat gaat soms speels, bijvoorbeeld over geschreven taal als natuurverschijnsel: "[…} tekens die als mieren over een wit vel lopen, zwarte pootjes / het lijfje in cursief / een skelet van klinkers rammelt […]". Maar ook gebruikt Van Eijken de natuur(kunde) om zware menselijke emoties weer te geven: "het zachtste geluid, is de trilling / diep in mijn borst".

 

Hanneke van Eijken is dichter en jurist, maar ziet daar geen tegenstelling in; ze noemt zichzelf een ‘taalvrouw’, omdat beide disciplines met precieze bewoordingen van doen hebben. Ze debuteerde in 2013 met de bundel Papieren veulens, waarna in 2018 Kozijnen van Krijt uit en in 2021 Waar slaap van gemaakt is volgden. Van Eijken won onder meer de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs, de Zeeuwse Boekenprijs Accolade en de Jotie T’Hooft Poëzieprijs. Haar werk wordt in verschillende tijdschriften gepubliceerd en ze trad onder andere op Lowlands, de Parade en De Nacht van de Pöezie.

 

 

het is regen op de tent, het onweer in de verte

storten van steen, een bord laten vallen

het slaan van wapens, van deuren

 

het is een kever horen ritselen

in zomerrogge

verstoppertje spelen en op je hurken wachten

hopen dat het meisje met ogen als meren je het eerste vindt

 

het maakt een bospad zacht, een storm vol worde

 

hoe hard moet ik zingen, zodat je me hoort?

 

 

Deelnemers kunnen zich aanmelden via [email protected]  . Ter voorbereiding op de bijeenkomst krijgen deelnemers één week van tevoren het digitale dossier toegestuurd. Ook is deze bundel voor deelnemers te raadplegen en aan te schaffen in het PcN. Je kunt ernaar vragen bij de balie.

 

 
meer informatie

Poëzie Spreekuur op donderdagmiddag

juni 2025

 

Marijke Hanegraaf heeft elke donderdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur spreekuur in het PcN.  Tijdens het spreekuur neemt Marijke een op een je gedichten met je door.

Zij deed dit in 2013 en 2014 ook al toen zij stadsdichter van Nijmegen was, en in 2022 bleek opnieuw dat er voor dit spreekuur veel interesse bestaat. 

 

Via [email protected] maak je een afspraak voor 12, 19, 26  juni 2025.

 
meer informatie

Ontmoet de dichter ... Wout Waanders

21 juni 2025

 

Er komt op 21 juni 2025 weer een spraakmakende dichter in het PcN.   Het is Wout Waanders.

 

Wout Waanders won in 2021 de C. Buddingh'-prijs voor zijn debuutbundel Parkplan. Begin januari van dit jaar verscheen zijn tweede bundel: We zijn nog lang niet halverwege. Hoe is zijn tweede bundel tot stand gekomen? Op 21 juni  kun je het aan Wout Waanders persoonlijk vragen.

 

We zijn nog niet halverwege is, volgens zijn website, een bundel in het schemergebied tussen poëzie en fantasy, waar verdriet de vleugels heeft van een fabeldier en de zon een pinguïn is. Voor iedereen die ervan houdt soms te ontsnappen naar een wereld waar dieren kunnen praten, en waar je je zorgen als luchtballonnen op kan laten. Een bundel over reizen, maar vooral over reiken naar anderen, want je verhouden tot een ander is een uitstapje op zichzelf.

 

Wout is naast zijn schrijfwerk actief op het podium met de literaire boyband, die bestaat uit Jelko Arts, Laurens van de Linde, Martin Rombouts, Koen Frijns en hemzelf. Van 2019 tot 2021 was hij stadsdichter van Nijmegen.

 
meer informatie

Poëziewandeling Nijmegen

21 juni 2025 

 

Wie zin heeft in een zomerse wandeling én cultuur tot zich wil nemen, kan meelopen met de poëziewandeling die het PcN elke derde zaterdag van de maand houdt. De gids is ditmaal Willeke Roerdinkholder.

 

Groen zomergedicht middenin de betonnen stad.

 

Op onverwachte plekken en plekjes duiken gedichten op en verborgen stadsschoon. Een ware ontdekkingsreis, deze wandeling. En waar de stad zich toont in louter steen en beton lopen mensen vaak zonder het in de gaten te hebben langs een bushalte waar op het glas een gedicht te lezen is van Amal Karam.

 

 

 

 

Ontmoeting

 

Ontmoet me

waar de bomen elkaar

omarmen

ondergronds en in de lucht

daar is de cirkel rond.

 

Daar, waar je daad je zaad is

Je ziel de aarde

Je lach een bloem

Je hart in groei.

 

Daar zijn we groen

altijd geweest

en blijvend in bloei.

 

Amal Karam

 

 

De maandelijkse poëziewandeling wordt beurtelings verzorgd door Meja Spaargaren, Marijke Hanegraaf, Jan Verhoeven en Willeke Roerdinkholder. Elk van hen is op zijn/haar eigen manier verbonden met poëzie en de historische stad Nijmegen.

Aanmelden kan via [email protected]

 

Ook is het mogelijk om onder begeleiding van een van de gidsen met een eigen groep de poëziewandeling te lopen. Hiervoor kun je contact opnemen met Jan Verhoeven, coördinator van de gidsen, via [email protected].

 
meer informatie

De Wereld: Turkse poëzie

19 juni 2025 

 

In de serie De Wereld houdt het PcN op 19 juni een avond over Turkse poëzie.  Op het programma staan de dichters Hava Güveli en Nerkiz Sahin uit Gent.  De dichters zullen uit eigen werk voordragen en een selectie maken uit de zeer rijke traditie van Turkse poëzie en deze (deels) in twee talen voordragen. De inleiding wordt verzorgd door vertaalster Sytske Sötemann en de muzikale begeleiding door Sabri Yavuz. De avond begint om 19:00 uur en eindigt om 20:30 uur. 

 

Nerkiz Sahin houdt zich vooral bezig met ‘woord en kunst’. Beeldhouwen, schilderen, tekenen en mode hebben een grote invloed op haar werk. Het overgrote deel van haar werk verscheen alleen in het Turks, waaronder haar debuut Çizilmiş hayat (Getekend leven) in 2016 en Hapsedilmiş ruhum (Gevangen ziel). In 2019 debuteerde ze in het Nederlands met Er was mij niets gevraagd, een bundel vol poëzie en mijmeringen. Tevens verscheen in dat jaar, wederom in het Turks, Gölgedeki duygular (Emoties in de schaduw). In 2023 bracht ze de bloemlezingsbundel Terazi (Weegschaal) uit.

 

Hava Güveli is dichter en docent schrijven. Haar onderwerpen betreffen vaak haar haar kindertijd. Meest voorkomende thema’s zijn herinneringen, loslaten, verbondenheid en eenzaamheid. In het dagelijks leven is ze docent, waarbij ze lichaamsgerichte oefeningen combineert met creatief schrijven. 

 

In Turkije leeft de poëzie onder de mensen. Dichters worden gehoord, gelezen en gezongen. En dichters luisteren. Een 2-talige bloemlezing van Moderne Turkse poëzie is het resultaat van een vertaalproject van de Leidse universiteit, waarvoor veertig belangrijke Turkse dichters van de twintigste eeuw werden vertaald door diverse docenten en (oud-)studenten. 

 

 

 

RİNDLERİN ÖLÜMÜ


Hâfız’ın kabri olan bahçede bir gül varmış;
Yeniden her gün açarmış kanayan rengiyle.
Gece, bülbül ağaran vakte kadar ağlarmış
Eski Şîrâz’ı hayâl ettiren âhengiyle.

Ölüm âsûde bahâr ülkesidir bir rinde;
Gönlü her yerde buhurdan gibi yıllarda tüter.
Ve serin serviler altında kalan kabrinde
Her seher bir gül açar; her gece bir bülbül öter.

 

© Yahya KEMAL BEYATLI, 1961
Kendi Gök Kubbemiz   Yahya Kemal Enstitüsü İstanbul

 

 

DOOD DER HEDONISTEN


In de tuin bij het graf van Hafız bevindt zich een roos;
Elke dag weer in de bloei van haar bloedende rood.
Des nachts weent de nachtegaal tot aan ’t ochtendgloren.
Zijn lied verbeeldt het oude Shiraz in intens bekoren.

Voor een hedonist is de dood een land van lente zonder klacht;
Jarenlang drijft en geurt zijn hart als wierook allerwegen.
En op zijn graf door koele cipressen omgeven
Bloeit elke ochtend een roos, zingt een nachtegaal elke nacht.

 

© Sytske Sötemann, 2004 

 
meer informatie

Lunchpauze poëzie*)

7 juni 2025

 

Hannie Massuger  bespreekt in Lunchpauze Poëzie*) het werk dat de afgelopen maand bij het PcN is binnengekomen, van dichters, essayisten, redacteuren en samenstellers. Deze items zijn toegevoegd aan de collectie van het PcN. 

 

Je bent van harte welkom op 7 juni tussen 12.00 en 13.30 uur. Neem gerust uw middagboterham mee, meepraten met volle mond is geoorloofd.  

 

Deze nieuwe aanwinsten zijn naderhand te raadplegen in een aparte boekenkast in het PcN.

 
meer informatie

Open Podium

5  juni 2025

 

Als dichter, ervaren of niet, kan je tijdens het Open Podium in de Sint Nicolaaskapel op 5 juni om 20.00 uur weer voordragen wat je wil. Iedereen kan zich aanmelden en je komt ook van alles tegen: gevestigde namen die nieuw materiaal willen uitproberen, beginners, en goede voordragers die werk van de grote namen declameren. Het publiek is talrijk en divers, zowel in leeftijd als achtergrond.

 

Het thema is: Experiment.

 

Doe je mee aan het open podium en wil je werken aan je voordracht, of je tekst alvast oefenen? Kom dan om 19.00 uur naar het opwarm-halfuurtje. Onder begeleiding van poetry slammer Rik Sprenkels kun je alvast aanvoelen hoe de ruimte is, een stuk van je tekst uitproberen, en als je wilt feedback krijgen.

 

Wil je meedoen? Laat dit vooraf wel even weten aan organisatoren Willemijn of Kyrke. Nog liever hebben we dat je je vooraf officieel aanmeldt via een on-line formulier als je mee wilt doen. 

 

Let op: in de Sint-Nicolaaskapel is geen toilet aanwezig. Toiletbezoek kan in de pauzes in de parkeergarage (Kelfkensbos) of bij de Lindenberg. Neem eventueel wat warme kleding mee, voor het geval dat het koud wordt.

 
meer informatie

Campusdichterverkiezing Nijmegen

4 juni 2025

 

De Campusdichterverkiezing Nijmegen wordt georganiseerd door Cultuur op de Campus, Op Ruwe Planken en PcN, in samenwerking met huidig campusdichter Jarmo van Dam. Tijdens de finale op 4 juni kiest een vakjury uit drie finalisten, Eva Schuist, Jet Sterkman en Talin de Jeu  de uiteindelijke winnaar.

 

De jury bestaat uit Niek Trilsbeek (Poetry Circle), Thijs Kersten (oud-campusdichter) en Jeroen Dera (Radboud Universiteit). De drie finalisten zullen gedichten voordragen en vragen beantwoorden. Met optredens van onder meer Niek Trilsbeek en huidige campusdichter Jarmo van Dam. De inloop is  om 19:15 uur en duurt ongeveer tot 22:00 uur met afsluitend een borrel. 

 

 
meer informatie

Inloggen / registreren

Ik ben al gebruiker

Voer uw e-mail adres en uw wachtwoord in om u op de website te identificeren.

 

Wachtwoord vergeten?

 

Schakel JavaScript in om gebruik te maken van onze inlogfunctie

Voer uw e-mailadres in en klik op herstellen. Als u met het ingevoerde adres inderdaad al een account heeft bij ons zult u per e-mail een nieuw wachtwoord ontvangen.

Ik wens gebruiker te worden

Registreren Sluit popup