Word vriend in het jubileum-jaar van het PcN.
Na 20 jaar mag dat!

Vriend worden

Proefles gedichten lezen en schrijven

Houd je van poëzie, maar kom je er niet altijd toe om gedichten te lezen? Schrijf je wel eens een gedicht en ben je op zoek naar inspiratie en uitwisseling met andere dichters? Deze cursus combineert beide gebieden: we lezen werk van bekende dichters en kijken hoe zij het aanpakken. Welke stijlmiddelen gebruiken ze, wat voor thema’s komen in hun werk naar voren? Hieraan gekoppeld maak je korte schrijfopdrachten om er je eigen draai aan te geven. 

 

Schrijfervaring is geen voorwaarde, heb je die wel dan krijg ook jij nieuwe uitdagingen, tips en feedback. 

 

Docente is Marijke Foncke. Ze is gediplomeerd dichteres en publiceerde enkele handboeken en twee dichtbundels.

Schrijven doet ze vooral omdat zij er blij van wordt. En dit wil ze graag doorgeven aan anderen. Inmiddels heeft ze flinke ervaring in lesgeven en het ontwikkelen van oefeningen. Plezier en een goede sfeer in de les staan bij haar voorop. 

 

Deze proefles Gedichten lezen en schrijven is een voorproefje om kennis te maken met docente en werkwijze. 

 
meer informatie

Drietal dichters Hester Knibbe, Marije Langelaar & Iduna Paalman

In een speciale aflevering van Ontmoet de Dichter zijn drie generaties dichters én Hester Knibbe, én Marije Langelaar én Iduna Paalman te gast in het Poëziecentrum. 

Dat wordt een fantastische middag.

 

Kaartjes via 

https://shop.ikbenaanwezig.nl/tickets/event/ontmoet-de-dichters-hester-knibbe-ma

 

 

 
meer informatie

Beeld en Poëzie

Liesbeth Ulijn vertelt over de totstandkoming van het boek ‘Buitenpoëzie”, waarna Frans Drummen toelicht hoe gedichten kunnen inspireren tot het maken van beeldende kunst, in dit geval met gebruikmaking van de linoleumsnede. Hoe werkt zoiets? Welke elementen spelen een rol? Via een scherm worden relevante beelden geprojecteerd. 

 

Vervolgens wordt de speciaal ingerichte vitrine te bekeken met een selectie van beeld en poëzie uitgaven uit de collectie van het Poëziecentrum. Wanneer houdt illustratie op en gaan beeld en poëzie elkaar als autonome producten versterken?

 

En tot slot nodigen Frans Drummen en Liesbeth Ulijn de aanwezigen uit actief te beleven hoe gelezen en gesproken poëzieteksten kunnen doorwerken in het maken van een tekening.
 

 
meer informatie

Lunchpauze Poëzie *)

Bespreking tijdens  Lunchpauze poëzie *)  van de dertien bundels die in de afgelopen maand verschenen zijn, en bij het PcN in de collectie zijn opgenomen.

 

Plus:

Co Woudsma leest gedichten uit zijn nog onuitggeven nieuwe bundel.

En bijzondere nagekomen verjaardagswensen voor het liber amicorum voor Marijke Hanegraaf. 

 

De entree is € 5,00 voor deelnemers.

Het entreebewijs van € 5,00 is tevens een kortingsbon die besteed kan worden in de PcN-poëziewinkel en bij de PcN-poëziekraam op de markt.

 

Poëziewandelingen weer van start

De poëziewandeling is weer helemaal terug!

 

Op verzoek kan er zelfs  elke dag gewandeld worden.

 

Sinds 2016 kent het Poëziecentrum een poëziewandeling.  Met bijbehorende  wandelgids. Twee jaar geleden is er een nieuwe poëziewandeling samengesteld. Veel dichters schrijven voor en over Nijmegen. Deze wandeling voert langs onvermoede plekken in de binnenstad en biedt een grote variatie aan gedichten.

 

Er is per wandeling nog wel plek voor een beperkt aantal personen, moet men voldoende afstand houden en is aanmelding via e-mail verplicht. De gids start op een dag naar  keuze  bij voorkeur om 11 uur, buiten naast de ingang van bibliotheek Mariënburg.

 

Er mag ook een aanvraag voor een wandeling op een ander tijdstip ingediend worden.

Ook dat kan via [email protected].


 

 

 

 

 

Dichters in de Tuin

Nu op 15 augustus 2021, van 13.00 uur tot 17.00 uur

 

Dichters in de Tuin
 

Een ontmoeting tussen dichters en poëzieliefhebbers, tussen poëzie en beeldende kunst, tussen natuur en kunst. Vier kleine podia, verspreid over de tuin van Kunstsociëteit De Nieuwe Gang in Beuningen. Een terras waar poëzie en muziek vermengen. Poëzie die zich voor je ogen ontvouwt, woorden dicht bij de aarde, luisteren met de voeten op de grond. Welkom bij Dichters in de Tuin 2021.

 

‘De aarde ligt in de armen van de zon’  [Herman Gorter]

 

Dichters in de tuin is een kleinschalig festival met een lage drempel, elk jaar in dezelfde periode van het jaar. Het evenement vindt dit jaar voor de zevende keer plaats. Voor het eerst met een thema: ‘Dichter bij de aarde.’ De organisatie is vanaf deze editie een samenwerking tussen De Nieuwe Gang en Poëziecentrum Nederland. Samen hebben ze de ambitie Dichters in de Tuin de komende jaren te laten uitgroeien tot een verrassend en veelzijdig poëziefestival, met een bovenregionale uitstraling. 

 

Praktisch:   

Dichters in de Tuin is nu op zondag 15 augustus    van 13.00 tot 17.00 bij De Nieuwe Gang, Kloosterstraat 7 in Beuningen. Graag kaarten in de voorverkoop kopen vanwege maximum aantal bezoekers via  https://shop.ikbenaanwezig.nl/tickets/event/dichters-in-de-tuin-15-08-2021

 voor € 7,50  per persoon, plus adminstratiekosten. 

 De overblijvende kaarten kosten aan de poort  € 10,00. 

 

De twaalf Dichters

Gezocht is naar een selectie van dichters die de hedendaagse poëziewereld goed vertegenwoordigen en die via hun werk passen bij het thema Dichter bij de Aarde.

 

Dorien de Wit is dichter en beeldend kunstenaar, houdt zich in haar werk bezig met onbeantwoordbare vragen; vragen die gaan over de grenzen van onze waarneming, ons bewustzijn en ons denken. Dorien de Wit tekent en schrijft, maakt collages, video’s en (audio)wandelingen. Ze had de eerste prijs van de Turing Gedichtenwedstrijd editie 2016. In 2021 publiceerde ze de bundel eindig de dag nooit met een vraag bij Uitgeverij De Arbeiderspers.

 

Dorien Dijkhuis is dichter en publiceerde waren we dieren in 2019 bij Uitgeverij Nieuw Amsterdam, ze interviewt dichters voor Awater, recenseert voor Terras, ze speelt samen met KONEKT tijdens de openingsavond van literatuurfestival Woordnacht in De Doelen in Rotterdam, en is een van de drie dichters die met een gedicht in een wikkel van het project Zeep! zitten. Dorien Dijkhuis is lid van het Utrechts Stadsdichtersgilde.

 

Anne Broeksma (1987) schrijft poëzie en korte verhalen. Voor haar debuutbundel Regen kosmos kamerplant ontving ze het C.C.S. Crone Stipendium. Anne Broeksma staat met haar gedichten en korte verhalen op menig literair podium, van Lowlands tot Crossing Border. Haar nieuwe bundel Vesper verscheen in januari 2021.

 

Willemijn Kranendonk (1994) is schrijver en dichter, voor zowel kinderen als volwassenen. Haar werk verscheen o.a. in Tirade, DW B, Liegend Konijn en op Lilith Magazine, Revisor, De Internet Gids, Hard//Hoofd en De Optimist. Momenteel legt ze de laatste hand aan haar debuutroman De Geliefden die dit jaar nog zal verschijnen bij Uitgeverij Van Oorschot en volgt ze de master Jeugdliteratuur aan de Universiteit van Tilburg. Mei 2022 komt haar eerste kinderboek uit Uitgeverij Billy Bones.

 

Wout Waanders (1989) schrijft poëzie en verhalen. Zijn werk verscheen onder meer in Hollands Maandblad, DW&B en NRC Handelsblad en hij droeg voor op festivals als Zwarte Cross en Lowlands. Daarnaast treedt hij op met BOYBAND, een vijfkoppige literaire boyband. Eind 2020 verscheen bij uitgeverij de Harmonie zijn debuutbundel Parkplan, waarin hij gedichten combineert met pretparktekeningen. Parkplan werd genomineerd voor de Herman de Coninckprijs. Van 2019 tot februari 2021 was Wout Waanders stadsdichter van Nijmegen.

 

Rik Sprenkels is dichter op papier en op het podium en woont in Nijmegen. Rik Sprenkels schrijft gedichten over waterdieren en het naderende einde, maar ook gewoon over mensen die de afwas hebben laten staan. Poëzie is voor hem een voortdurende strijd tegen het cynisme. Verschillende van Rik’s gedichten verschenen in literair tijdschrift Op Ruwe Planken en in de bundel Vrijspraak van uitgeverij Proces Verbaal.

 

Jelmer van Lenteren (Maasdijk, 1987) denkt dat hij nog wel weet hoe het moet: optreden. Het mag dan bijna een jaar geleden zijn dat hij voor het laatst op een podium (Tivoli/Vredenburg) stond, Jelmer van Lenteren heeft wel vaker voor vuren gestaan, zelfs hete. Wat u kunt verwachten van hem is een mix van van alles en niks. Het zal wel grappig zijn en pijn doen in ieder geval.

 

Merel van Slobbe (1992) schrijft proza en poëzie. Ze studeerde filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, waar ze in 2016 campusdichter was. In 2017 won ze de Meander Dichtersprijs, en in 2018 nam ze de tweede prijs van de Turing Gedichtenwedstrijd in ontvangst. Vorig jaar verscheen haar chapbook Aan de rand van een lichaam bij Wintertuin Uitgeverij.

 

En dan  nog:  Bessel, Martje Wijers,   Maaike de Wolf  en  Alexis de Roode.

 

Het wordt een prachtige middag! 


 

 

ZEREWIND LIVE

Hans Woudenberg (cello) en Bas Kwakman (poëzie) brengen samen twee stukken – Zerewind en Het kind. Met de gedichten van Kwakman gaat cellist Hans Woudenberg op zoek naar de ruimtes die de woorden hem bieden. De cellist reageert met improvisaties en composities op inhoud, klank, sfeer en het metrum in de gedichten.

 

Zerewind is een gedichtencyclus over de gespannen relatie tussen de kunstenaar en het publiek en tussen diens autonomie en de heersende opvattingen.

 

Het Kind is een korte gedichtencyclus, geschreven vanuit een fantasierijk kind van vijf dat midden in de magische kinderfase vat probeert te krijgen op de ziekte van zijn vader.

 

Kaartjes bij voorkeur via https://shop.ikbenaanwezig.nl/tickets/event/zerewind

 
meer informatie

We zijn weer open!!

We zijn weer open!!

 

Vanaf maandag 31 mei zijn we weer open. Van elf tot vijf. Zes dagen in de week.

De gastvrouwen en heren staan tien dagdelen in de week voor je klaar. 

 
Vanaf 31 mei 2021, 11:00

 

Lunchpauze Poëzie *)

Lunchpauze poëzie*) is de gesproken recensierubriek van het Poëziecentrum Nederland. 

 

In de lunchpauze poëzie van zaterdag 7 augustus staat de biografie Niemand is waterdicht, van Graa Boomsma over Bert Schierbeek (1918-1996) centraal. Deze minder bekende Vijftiger was een veelzijdig auteur die naast toneelteksten en essays ook poëzie en proëzie schreef, schrijfwerken waarin hij de grenzen tussen proza en poëzie doorbrak. Ook was hij onder meer oprichter van het Letterenfonds en adviseur en bestuurslid van uitgeverij De Bezige Bij. 

 

Naast deze biografie zullen nieuwe bundels van Paul Demets en Marjoleine de Vos worden besproken. Lunchpauze Poëzie start om 12 uur en u kunt zelf uw drankje en brood meenemen. Het entreebewijs van vijf euro is tevens als kortingsbon te besteden in de PcN-Poëziewinkel. Aanmelden is verplicht, dat kan via [email protected]

 

Tijdens de lockdown

Tijdens de afgekondigde lockdown (15 december 2020-28 april  2021) is het Poëziecentrum Nederland voor bezoekers gesloten en zijn alle geplande activiteiten, zoals de Poëziewandeling,  Ontmoet de dichter... en Lunchpauze poëzie*) geannuleerd.

Vragen kunnen via e-mail worden gesteld: [email protected]

Wij zien u graag weer terug zodra de coronamaatregelen dat toestaan.

 

Voor de komende  weken wensen wij u mooie dichtbundels, die bijvoorbeeld via boekwinkeltjes.nl bij het PcN    te verkrijgen zijn.

 
meer informatie

Inloggen / registreren

Ik ben al gebruiker

Voer uw e-mail adres en uw wachtwoord in om u op de website te identificeren.

 

Wachtwoord vergeten?

 

Schakel JavaScript in om gebruik te maken van onze inlogfunctie

Voer uw e-mailadres in en klik op herstellen. Als u met het ingevoerde adres inderdaad al een account heeft bij ons zult u per e-mail een nieuw wachtwoord ontvangen.

Ik wens gebruiker te worden

Registreren Sluit popup