28
december
Het betere werk: Niets dan dit
Het Betere Werk
14:00 - 16:00
€ 5,00
Het Betere Werk
14:00 - 16:00
€ 5,00
28 december 2024
De laatste bundel van dichter, classicus, vertaler en docent Piet Gerbrandy (Den Haag, 1958) getiteld: Niets dan dit; Een lijflied voor de ziel wordt besproken op zaterdag 28 december vanaf 14.00 uur in de december editie van het Betere Werk.
Het is de bedoeling dat de leescoaches Wim van Til en Kyrke Otto samen met de deelnemers tot een boeiend gesprek komen aan de hand van de bundel en het materiaal uit het toegestuurde dossier. Het gesprek kan gaan over vele facetten in de woordkunst. Zo staan we stil bij de context van het gedicht, de schoonheid van de taal en de betekenis die erachter schuilt. Doel is om tot een open gesprek te komen, waarin ruimte wordt gecreëerd voor ieders beleving en opvatting.
Hieronder vindt je enkele citaten uit interviews met van Piet Gerbrandy om je te informeren over deze belezen Neerlandicus.
“Poëzie is in de allereerste plaats taalmuziek. Als dichter, maar ook als lezer word je meegevoerd op de swing van regels die om nieuwe regels vragen. Je kunt je laten overrompelen door poëzie waarvan je geen woord begrijpt, waarvan je zelfs de taal niet verstaat, zoals kleine kinderen gevoelig zijn voor liedjes of versjes waarvan de inhoud ze volledig ontgaat. Die muziek is de basis, en dat is waaruit mijn gedichten voortkomen, betekenis is secundair.”
"Tijdens het schrijven werkt dit alles puur intuïtief, er is dan een innerlijke motor gaande die de gang erin houdt, als een soort roes of toestand van extreme concentratie die zelden langer dan een uur aanhoudt, ik denk er dan niet te veel over na, maar voel wel meteen aan of iets muzikaal klopt of niet; en uiteraard kun je achteraf schrappen en sleutelen."
"Bij poëzie zonder stuwend ritme haak ik meestal binnen drie minuten af. De tekst behoort een partituur te zijn die uitnodigt tot hardop lezen. Als dat aspect ontbreekt, is de ordening in versregels op de pagina puur visueel, niet voelbaar en dus niet zinvol. Poëzie komt voort uit zang, dans en ritueel, dat is een oeroud antropologisch gegeven."
Deelnemers kunnen zich hieronder via een e-mail aanmelden. Ter voorbereiding op de bijeenkomst krijgen deelnemers één week van tevoren het digitale dossier toegestuurd. Ook is deze bundel voor deelnemers te raadplegen en aan te schaffen in het PcN.
Voer uw e-mail adres en uw wachtwoord in om u op de website te identificeren.
Voer uw e-mailadres in en klik op herstellen. Als u met het ingevoerde adres inderdaad al een account heeft bij ons zult u per e-mail een nieuw wachtwoord ontvangen.