
Vitrine-tentoonstelling: Queer Poëzie
vanaf 1 oktober 2024
De Internationale Coming-Out dag is op 11 oktober. Deze dag is uitgeroepen om te vieren dat in onze vrije samenleving iedereen open kan zijn over wie je bent en van wie je wilt houden. In samenwerking met De Regenbooggemeenschap Nijmegen besteedt het Poëziecentrum Nederland aandacht aan deze dag door de glazen vitrines in te richten met poëzie rondom het thema Queer! Die gedichten gaan over lesbische, homo-, of biseksuele liefde.
Een duik in de geschiedenis
Al ver terug in de oudheid werden gedichten over de liefde, in welke vorm dan ook geschreven. De lyrische dichteres Sappho uit het oude Griekenland (ca. 630 – ca. 570 v.Chr.) was naar alle waarschijnlijkheid lesbisch. In haar gedichten zong ze over haar liefde voor vrouwen. Het woord 'lesbisch' is hierdoor ontstaan. Aangezien ze van vrouwen zou hebben gehouden en ze van Lesbos kwam, ontstond het woord lesbisch.
Op homoseksualiteit en transseksualiteit rustte eeuwenlang een taboe, maar het was al wel ‘verborgen’ in de literatuur aanwezig. In Nederland bleef homoseksualiteit tot ver in de twintigste eeuw verboden. Gerrit Komrij, Gerard Reve, Anna Blaman en Hans Warren zijn een aantal bekende auteurs in de literatuurgeschiedenis die over de queer liefde hebben geschreven.
Gevoelens van liefde
Ook voor de volgende drie schrijvers leidden hun ingewikkelde gevoelens van liefde tot inspiratie voor gedichten.
Katharina Lescailje (Amsterdam, 26 september 1649 - Amsterdam, 8 juni 1711) was een dichteres en uitgeefster. Katharina woonde heel haar leven boven de winkel op de Middeldam. Ze trouwde niet, waarom is niet bekend. Mogelijk is een relatie stukgelopen, zoals het wanhopige liefdesverdriet in een paar gedichten suggereert. Misschien was de liefde een ingewikkeld punt voor haar: er zijn ook gedichten waarin ze lesbische gevoelens lijkt te willen beschrijven.
Dichter Willem Kloos (Amsterdam, 6 mei 1859 – Den Haag, 31 maart 1938) had homoseksuele gevoelens. Hij was achttien, toen zijn eerste, homofiele vriend een einde maakte aan zijn leven. Dit immense verdriet zette hem aan om als dichter te slagen.
Dichter Hans Warren (Borssele, 20 oktober 1921 – Goes, 19 december 2001) schreef het gedicht “Bekentenis”, in de tijd dat hij worstelde met zijn gevoelens van homoseksualiteit, deze bundel ligt in de vitrines.
Al snuffelend door de collectie van het Poëziecentrum, kom je aardig wat poëzie van bekende of onbekende dichters tegen, die rondom dit thema is geschreven. Een klein overzicht hiervan ligt deze maand in de vitrines. Je kunt de tentoonstelling vanaf 1 oktober bezoeken tijdens openingstijden: maandag tot en met zaterdag van 11.00 - 17.00, in het Poëziecentrum Nederland, achter in bibliotheek Mariënburg.
meer informatie