Wiel Kusters over Gerrit Kouwenaar

 

17 juni 2023

 

Ter gelegenheid van zijn biografie Morgen wordt het voor iedereen maandag. De oorlog van Gerrit Kouwenaar  bespreekt Wiel Kusters de vormende jaren van Gerrit Kouwenaar. De oorlog had Kouwenaar doen ervaren dat hij, opgevoed met ‘zoete liberale pap’ maar zonder geloof of ideaal en dus zonder inzet, was opgegroeid. Een inzicht dat hij in de vroege jaren vijftig tot uitdrukking bracht in de romans Val, bom,  die ter gelegenheid van Kusters biografie in een nieuwe editie is verschenen bij Cossee.

 

Wiel Kusters is dichter. Hij promoveerde in 1986 met het proefschrift  De killer, over poëzie en poëtica van Gerrit Kouwenaar.  Op grond hiervan en van zijn verscheidene gepubliceerde beschouwingen (waaronder  Poëzie als perfecte misdaad, 1995) is hij kenner van Kouwenaars leven en werk. Ook publiceerde hij biografieën van Pierre Kemp en Kees Fens. 

 

Ook Mathijs Sanders, hoogleraar moderne Nederlandse literatuur aan de universiteit van Groningen, en Wim van Til, chauffeur en vriend van Gerrit Kouwenaar, zullen hun licht laten schijnen op deze oorlogsbiografie.

 
meer informatie

Inloggen / registreren

Ik ben al gebruiker

Voer uw e-mail adres en uw wachtwoord in om u op de website te identificeren.

 

Wachtwoord vergeten?

 

Schakel JavaScript in om gebruik te maken van onze inlogfunctie

Voer uw e-mailadres in en klik op herstellen. Als u met het ingevoerde adres inderdaad al een account heeft bij ons zult u per e-mail een nieuw wachtwoord ontvangen.

Ik wens gebruiker te worden

Registreren Sluit popup