Poëtisch schrijven in de Hortus


 

‘Je bent je eigen getuige’

 

Het Poëziecentrum Nederland organiseert samen met de Hortus Nijmegen een lessenserie poëtisch schrijven. Het is een mooie kans om in de prachtige botanische tuin en theetuin met Hava Güveli je schrijfrepertoire te vergroten dan wel je poëtisch schrijfproces te ontdekken!
 

In de cursus ‘Je bent je eigen getuige’ leer je schrijven vanuit lichamelijke waarneming. Alle ervaringen die je opdoet, worden opgeslagen in het lichaam. Daar zijn je verhalen te ontdekken. De schrijfexperimenten die je doet, helpen je jouw waarheid tastbaar te maken.
 

Schrijf je proza of poëzie en wil je ontdekken wat voor mogelijkheden er zijn om jezelf te openen voor jouw unieke taal? Dan ben je van harte welkom.
De cursus is ook geschikt voor mensen die een dagboek (willen) schrijven.
 

Hava Güveli (Deventer, 1980) schrijft proza en poëzie. Zij won in 2006 de El Hizjra Literatuurwedstrijd. Haar gedichten zijn geregeld te horen op verschillende poëziepodia. Ook trad zij enkele keren op in Duitsland en Turkije. Haar poëzie is beeldend en melodieus. Haar Turks-Nederlandse achtergrond schemert door de inhoud. Ze geeft ook les in poëtisch schrijven.
 

Heb je zin om mee te doen? Stuur dan snel een e-mail naar [email protected]

Er is beperkt plaats.
Je krijgt dan meer informatie van Hava Güveli over de inhoud en zij stuurt je een schrijfexperiment als voorbereiding op de eerste les.
 

Docent: Hava Güveli, 0642758651
Locatie: Hortus Nijmegen, d'Almarasweg 22d (park Brakkenstein)
Data: vrijdag 7, 21 en 28 september en 5 oktober. Op de laatste dag is er gelegenheid jouw tekst te delen met de groep
Tijd: 09.30 (inloop), 10.00 start de les tot en met 12.00, met een uitloop van een half uur.
Kosten voor deze lessenserie: 65 euro.

7 september 2018

Maarten van der Graaff in Museum Jan Cunen te Oss

Jarenlang vierde Oss Gedichtendag in de Openbare Bibliotheek, ook al jarenlang met de dichters van de Dichtersbent Oss en met een speciale gast. Dit jaar breekt die traditie, in zoverre dat nog steeds de Bibliotheek en de Dichtersbent de organisatoren zijn, maar (vanaf) nu met het Museum Jan Cunen.

 

Vooral dit jaar is dat speciaal, vanwege de tentoonstelling Power vrouwen, waarbij sommige Bentdichters gedichten schreven. Speciale gast is dichter-schrijver Maarten van der Graaff, een van de dichters van het nieuwe millennium (een bundel met essays over dichters die na 2000 debuteerden).

Met de bentdichters Simon Dermijn, Els de Groen, Jan Servaes en Marianna van Vugt.

 

De presentatie is in handen van Wim van Til, tevens bentdichter.

4 februari 2018 | meer informatie

Zebra Poetry Film Festival

Houtmarkt 64 in Zutphen

28 januari 2018 | meer informatie

Vier genomineerden uit 30 Debuten voor C. Buddingh'-Prijs 2017

De vier genomineerden uit de 30 inzendingen zijn:

 

Binnenplaats van Joost Baars, Van Oorschot

Röntgenfotomodel, van Vicky Francken, De Bezige Bij         

De geluiden van Paul Meeuws, Wereldbibliotheek    
Anagrammen van een blote keizer van Tijl Nuyts, Polis

 

Inzendingen C. Buddingh'-Prijs 2017


‘Status: het is ingewikkeld’ van Jana Arns, Uitgeverij P      
     
Dronken kalender  van Sieger Baljon, Opwenteling        
Kwaad gesternte van Hannah van Binsbergen, Atlas Contact        
Alles is een onderbreking van de lege ruimte van Estelle Boelsma, Stanza                   
Restanten van Jan Fabre, De Bezige Bij         
Door het vanggat van Aly Freije, In de Knipscheer        
Waanzin went niet van Max Greyson, De Arbeiderspers    
De geschiedenis van zand van Amarantha Groen, Liverse    
Lolita zei…  van Jolies Heij, Heimdall         
Gedichten van de broer van Roos van Tim Hofman, Meulenhoff         
Wij vreemden van Edward Hoornaert, Kleinood & Grootzeer  
Ben jij liefde van Mustafa Kör, Vrijdag    
Ik mijn broer van Martin Knaapen, Stanza        
Terra Incognita van Sacha Landkroon, Passage         
De regels van het spel van Eric van Loo, Open    
Het zwarte gat van Harmen Malderik, Aspekt    
 
Grond van Idwer de la Parra, De Bezige Bij    
Tweelingstrijd van Kim Pauwels, Vrijdag    
Ik ben al 11 jaar geen 16 meer van Roos Rebergen, Nijgh & van Ditmar    
De achterkant van juni van Miek Smilde, De Arbeiderspers    
Misschien moet alles eerst op tekening hersteld van Alja Spaan, Watervis    
De dagen de dingen  van Pauline Sparreboom, Passage    
Penelope van Wolfram Swets, crU    
Eistijden van Geert Viaene, Uitgeverij P    
Dit is geen slaapkamer nu van Christophe Vekeman, De Arbeiderspers    
Leger van Mieke van Zonneveld, De Bezige Bij

1 juni 2017 | meer informatie

Bundelpresentatie verzamelde gedichten van Dirk Kroon

De auteur zal geïnterviewd worden door Wim van Til, dichter en oprichter van Poëziecentrum Nederland. Aan de middag wordt verder medewerking verleend door Lévi Weemoedt. Hij zal zijn band met Dirk Kroon benoemen en voordragen uit eigen werk. Bij aanschaf op 23 april een handgeschreven gedicht op inlegvel cadeau.

 

Dirk Kroon (1946) schrijft al vanaf zijn debuut in 1968 aan een landschap waarin het goed toeven is. Aangename, persoonlijke en vaak relativerende gedichten die zich aaneenrijgen tot een horizon die bereikbaar is langs heldere paden door het 'woud van Kroon'.

Toen ik de eerste verzen van Dirk Kroon las, in het tijdschrift Zintuig in 1974, wist ik meteen dat deze dichter niet meer bij mij weg zou gaan. Het zijn de observaties, de overdenkingen die in zijn poëzie ervoor zorgen dat de taal zichzelf kan blijven. Geen hemelbestormers, maar geduldige engelen als wegwijzers. En altijd: de liefste, die wacht en die zijn muze is.

Zijn gedichten nestelen graag in zijn oeuvre, in de 20 bundels die hij sinds Materiaal voor morgen het levenslicht liet zien. Veel van die bundels zijn al lang niet meer verkrijgbaar. En onderbroken wegen leiden tot vertragingen die niet wenselijk zijn. De gedichten van Dirk Kroon willen namelijk blijvend gelezen worden, zowel de oude als de nieuwste.

'Als dit het laatste is,
verplaats je in de eerste droom
waarmee wij liefde deelden
om nooit meer dood te gaan.'

 

23 april 2017 | meer informatie

Maarten Doorman in het Poëziecafé

Op 18 maart jl. is de “Ongerijmde variant” van Ontmoet de dichter … van start gegaan, een samenwerkingsproject van Boekhandel Hijman Ongerijmd en het Poëziecentrum Nederland.

De tweede dichter die wij in dit kader ontvangen, is Maarten Doorman.

 

Maarten Doorman (Meppel, 9 juni 1957) is filosoof, schrijver en dichter. Hij is bijzonder hoogleraar literaire kritiek aan de Universiteit van Amsterdam en hij doceert cultuurfilosofie aan de Universiteit Maastricht. Hij debuteerde in 1985 met de bundel Weg, wegen gevolgd door Het gelijk van de vismarkt (1988), De daken op (1991) Afstandsbediening van katoen (1995), Kloppend heden (2000) en Blindegangster (2005). Zijn jongste bundel verscheen in 2013: Je kunt bellen.

Een ontmoeting met de dichter en de filosoof in de maand van de filosofie, april.

15 april 2017 | meer informatie

Nachoem M. Wijnberg in het poëziecafé in Arnhem

Poëziecafé Ongerijmd: Nachoem M. Wijnberg, 18 maart

Op 18 maart gaat de “Ongerijmde variant” van Ontmoet de dichter … van start, een samenwerkingsproject van Boekhandel Hijman Ongerijmd en het Poëziecentrum Nederland.

De eerste dichter die wij in dit kader ontvangen, is Nachoem M. Wijnberg. Hij is te gast tussen 15.30 en 17.00 uur in de literaire salon boven de boekhandel. Adres: Grote Oord 15, Arnhem

 

Nachoem M. Wijnberg (Amsterdam, 13 april 1961) studeerde Rechten en Economie aan de UvA. In 1990 promoveerde hij aan de Rotterdamse School of Management. Van 2001 tot en met 2005 was hij als hoogleraar industriële economie en organisatie verbonden aan de RU Groningen. In 2005 is hij benoemd tot hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam.

Hij debuteerde in 1989 in de befaamde Windroosreeks van Uitgeverij Holland met de bundel De simulatie van de schepping, waarna in rap tempo nog 15 dichtbundels en 4 romans volgden. In 2004 ontving hij de Jan Campertprijs voor Eerst dit dan dat (2004), in 2008 de Ida Gerhardtprijs voor Liedjes (2006). De VSBprijs ontving hij in 2009 voor de bundel Het leven van (2008). Zijn jongste bundel, Van groot belang (2015), was genomineerd voor de VSBprijs van 2017.

18 maart 2017 | meer informatie

Dichters in de opruiming, 18 februari (Hijman Ongerijmd, Arnhem)

Poëziecentrum Nederland, Uitgeverij Kontrast (Oosterbeek) en boekhandel Hijman Ongerijmd bundelen hun creativiteit en hun verkoopkrachten voor een (eenmalige) actie: dichters uit het poëziefonds van uitgeverij Kontrast signeren hun bundels, lezen er uit voor en delen geschenken uit tijdens een bijzondere opruimingsmarkt in de lezingenruimte boven de winkel van Hijman Ongerijmd. Voor een habbekrats vult u uw collectie aan met speciaal voor de gelegenheid gesigneerde bundels. En u kunt vanzelfsprekend in gesprek met de dichters. Van tijd tot tijd gaat het podium open en hoort u wat u thuis op uw gemak kunt nalezen. De hele dag vanaf 09.30 uur bundels te koop, dichters lezen en signeren vanaf 15.30 uur!

18 februari 2017 | meer informatie

Nijmeegs Poëziefeest op 31 januari

Gedichten die op de lachspieren werken

Van 16.00 - 18.00 uur struikelen we over de massa’s poëzie tijdens het Nijmeegs Poëziefeest.

Bestel een gedicht van het ‘Versmenu’ van Onbederf’lijk Vers bij LUX.

Voormalig Campusdichter Jordi Lammers dicht in stilte bij onze buren van het Archief.

 

Van 17.00 - 17.30 uur zwaaien we stadsdichter Frouke Arns uit en maken we kennis met de nieuwe
stadsdichter van Nijmegen. 

 

Verder die middag : In de Bibliotheek schrijft De Poëziekoerier  kindergedichten op bestelling, declameren spoken word artiesten en dichters hun teksten vanaf  een zeepkist en kun je dadaïstisch dichten met damesbladen. Neem een koptelefoon, zet je neer en luister naar Silent Poetry Disco van Gerjon Gijsbers. Zeg ‘hallo’ tegen de Poëzie-Centrale. Wintertuin en Op Ruwe Planken verzorgen miniworkshops, van espressofictie tot stiftdichten.

31 januari 2017 | meer informatie

Interview met Hester Knibbe op 28 januari

Hester Knibbe was al eens te gast bij Ontmoet de dichter … (2011) in het PcN en dan mag je niet nog een keertje komen. Terwijl er wel alle aanleiding voor is.

In november 2016 verscheen namelijk haar bloemlezing uit eigen werk, Oogsteen, in een vernieuwde uitvoering. De vorige editie, uit 2009, is uitverkocht en sindsdien is belangrijk nieuw werk verschenen. Alle redenen dus voor een nieuwe, uitgebreide selectie; meer dan een tweede druk, in feite Oogsteen 2!

 

Vandaar ook deze nieuwe samenwerking met boekhandel Dekker vd Vegt.

 

De “nieuwe” bundel staat centraal in een hernieuwde ontmoeting met Hester Knibbe op het koffieplein van Dekker vd Vegt. Ze wordt geïnterviewd door Wim van Til en daarna zal ze voor belangstellenden het lijvige dichtwerk signeren.

28 januari 2017 | meer informatie

‘Ontdek de 5 beste poëziebundels van 2016’

Zondagmiddag 15 januari organiseren boekhandel Hijman Ongerijmd en Poëziecentrum Nederland een workshop rond de genomineerde dichtbundels voor de VSB Poëzieprijs. Deze bundels staan voor het beste dat de Nederlandse dichtkunst afgelopen jaar heeft voortgebracht. Wie zijn deze dichters? Wat hebben ze ons te vertellen? Waarom is hun werk zo goed? De workshop wordt geleid door poëziekenner en directeur van het Poëziecentrum Nederland, Wim van Til.

De VSB Poëzieprijs is de belangrijkste prijs voor een Nederlandstalige poëziebundel. Ze bekroont de beste bundel die is uitgekomen in het voorafgaande jaar. Dit jaar zijn de vijf genomineerde dichtbundels:

‘Kwaadgesternte’ van Hannah van Binsbergen

‘Koelkastlicht’ van Rodaan Al Galidi

‘Lichtmeters’ van Ruth Lasters

‘Dichter, bokser, koningsdochter’ van Delphine Lecompte

‘Van groot belang’ van Nachoem M. Wijnberg

15 januari 2017 | meer informatie

Ergens slapen de anderen

Beste en lieve mensen,

Tot mijn vreugde verschijnt in het najaar bij de Arbeiderspers mijn vierde dichtbundel:
Ergens slapen de anderen.
Dat wil ik graag met jullie vieren.

Op zondagmiddag 18 september 2016 is de presentatie. Zet die datum alvast in je agenda, want ik hoop van harte dat je erbij kunt en wilt zijn. Begin september stuur ik je de definitieve uitnodiging, met de exacte aanvangstijd en de locatie.

Voor mij zou het fijn zijn als je laat weten of je er die middag wel of niet bij kunt zijn.

Hartelijke groet,
Marijke
 

18 september 2016 | meer informatie

Paul van Ostaijen in literatuur op muziek

Altsaxofonist Ben Sluijs en acteur Tom Van Bauwel brengen teksten en muzikale improvisaties uit poëzie en proza van Paul van Ostaijen zoals Gebruiksaanwijzing der lyriek (1926), Bezette stad (1921), De feesten van angst en pijn (1921) en Music-Hall (1916). Met projecties van het typo- en kalligrafische expressionisme van van Ostaijen.

 

Op maandag 9 mei vindt de derde en laatste uitvoering in de reeks LITERATUUR OP MUZIEK van het seizoen 2015 – 2016 plaats. Na de vertoning van het epische gedicht de kleine eva uit de korte bijlstraat van Louis Paul Boon en de film en roman Bruges-la-Morte van Georges Rodenbach,  sluiten we de reeks af met het expressionistische vuurwerk van Paul van Ostaijen.   

 

Bibliotheek de Marienburg 20.00 uur € 10,=; Reserveren kan  bij:  http://vlaamskwartier.nl/reserveren/

 

9 mei 2016 | meer informatie

Nijmeegs Poeziefeest

In de openbare bibliotheek aan de Marienburg in Nijmegen.

2 februari 2016

Best verkocht tijdens de Poëzieweek

Het CPNB laat weten wat de best verkochte bundels waren tijdens de Poëzieweek:

1. Gedichten van de broer van Roos Hofman, Tim Meulenhoff Boekerij 

2. De Nederlandse poëzie van de twintigste en de eenentwintigste eeuw in 1000 en enige gedichten Pfeijffer, Ilja Leonard Uitgeverij Prometheus,  

3. Milk and Honey Kaur, Rupi Groothandel - S&S US 

4. Meervoudig afwezig Perquin, Ester Naomi Uitgeverij G.A. Van Oorschot 

5. Kwaad gesternte Binsbergen, Hannah Atlas Contact, Uitgeverij 

6. Wat helpt is een wonder Vegter, Anne Singel Uitgeverijen 

7. De 100 beste gedichten gekozen door Francine Houben, Singel Uitgeverijen 

8. Alsjeblieft Tellegen, T. Singel Uitgeverijen 

9. Koelkastlicht Al Galidi, Rodaan Vrije Uitgevers, De 

10. Jij bent de verkeerde Perquin, Ester Naomi Uitgeverij G.A. Van Oorschot

11. Monniksoog Nooteboom, Cees Karaat, Uitgeverij 

12. Heb lief Werf, Lars Meulenhoff Boekerij B.V.

13. Dag en nacht Aboutaleb, Ahmed /Deelder, J.A. Bezige Bij 

14. Daar zijn woorden voor Tellegen, Toon Uitgeverij Rainbow 

15. Versjes van Lars Werf, Lars Meulenhoff Boekerij 

16. De pinguin en de papegaai / Humor 6 Os, Erik Stichting Plint 

17. Lees maar lang en wees gelukkig Stichting Plint 

18. Zeg het met een roos Van Liere, Lonne Vrije Uitgevers, De 

19. Idyllen Pfeijffer, Ilja Leonard Singel Uitgeverijen 

20. Ben jij liefde Kör, Mustafa Vrijdag, Uitgeverij

1 januari 1970 | meer informatie

Inloggen / registreren

Ik ben al gebruiker

Voer uw e-mail adres en uw wachtwoord in om u op de website te identificeren.

 

Wachtwoord vergeten?

 

Schakel JavaScript in om gebruik te maken van onze inlogfunctie

Voer uw e-mailadres in en klik op herstellen. Als u met het ingevoerde adres inderdaad al een account heeft bij ons zult u per e-mail een nieuw wachtwoord ontvangen.

Ik wens gebruiker te worden

Registreren Sluit popup